Цената на паладия достигна рекордните $1 900 за унция, а

...
Цената на паладия достигна рекордните $1 900 за унция, а
Коментари Харесай

Паладият достигна $1 900

Цената на паладия доближи рекордните $1 900 за унция, а платината също нарастна, откакто южноафриканските добивни компании стопираха активност поради спиране на тока, написа Bloomberg.

Южна Африка е най-големият производител на платина в света и номер две в доставките на паладий. Вече шест дни в страната има проблем с електроподаването. Държавната ютилити компания Eskom Holdings SOC изпитва проблеми с няколко централи, а тежките дъждове са намокрили въглищата, употребявани за генериране на електричество.

Оле Хансен от Saxo Bank планува, че паладият " може да спре при $1 900 поради техническа опозиция, само че като цяло цената може да се увеличи ".

Платината нарастна с 0,7 % до $901,98, а паладият с 0,6 % до $1 8903,85. Цените се повишават към този момент 13 следващи дни, най-дългият интервал от 2014 година насам. В същото време златото нарастна с 0,4 % през днешния ден, достигайки $1 467,29.

През последните две години паладият доближи нови рекордни върхове поради лимитираните доставки и по-високото търсене на метала, който се употребява в катализаторите на колите. Само през тази година цените се повишиха с 50 %.

За самите производители повишаването не е чак толкоз проблем, защото общата стойност на паладия е дребна спрямо общите разноски по производството на един автомобил.

Според Citigroup паладият ще доближи $2 500 доникъде на 2020 година поради непрекъснат недостиг в предлагането.

Анализаторите са по-песимистично настроени за платината, защото тя се употребява в катализаторите на дизеловите коли, чиито продажби понижават. Цената на метала се повиши с 13 % от началото на годината. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР