Цената на нефта сорт Brent ще се задържи на нивото

...
Цената на нефта сорт Brent ще се задържи на нивото
Коментари Харесай

Saxo Bank очаква цената на нефта да е около 75 щ.д. за барел към Нова година

Цената на нефта вид Brent ще се задържи на равнището към 75 $ за барел към Нова година. Но ще се запазят и рисковете за нейното намаляване на фона на   разпространяването на омикрон варианта на ковид и продажбите на петрол от стратегическиите запаси на Съединени американски щати. Такова мнение е изказал пред  ТАСС шефът на отдела за тактики на суровинните пазари в Saxo Bank Оле Хансен.

Цената на нефта вид Brent по време на търговията  в понеделник бе 75.37 $ за барел, като към края на деня се намали до равнището от 74.91 $ за барел.

По думите на Хансен, нефтените котировки ще останат на това  ниво до края на 2021 година.

За първата половина на идната година Хансен предвижда цена за нефта вид Brent в диапазона от 70 до 85 $ за барел.

Експертът също по този начин счита, че страните от ОПЕК+ на срещата си на 4 януари 2022 година ще вземат решение за по-нататъшно повишаване на добива на суровината, както стана и през декември, незасимо от опасността за търсенето поради варианта " омикрон " и продажбите на петрол от запасите на Съединени американски щати. " Ние също по този начин би трябвало да помним, че някои производители изпитват компликации с увеличението на добива. Така че дори в случай че алиансът реши за повишение на добива с още 400 хиляди барела дневно, може и да не забележим действителен растеж в добива до това равнище ", отбелязва Хансен.

Страните от ОПЕК+ възвръщат добива на петрол с идентичен ритъм от 400 хиляди барела на месец от август, като този проект е базов. Плановете са той да се резервира до пролетта на 2022 година. Но поради високата несигурност министрите на страните от  ОПЕК+ се събират при започване на всеки месец на онлайн конференция, с цел да потвърдят или премислят този проект за идния интервал.

ОПЕК назова въздействието на " омикрон " върху пазара на петрол кратковременно и умерено

Организацията остави без изменение прогнозата си във връзка с растежа на търсенето на петрол през 2021 и в 2022 година на равнището от 5.7 млн. и на 4.2 млн. барела дневно  съответно.

Разпространението на новия вариант на ковид " омикрон " няма да има доста въздействие върху темповете на ползване на петрол, се споделя в декемврийския отчет на ОПЕК. " Влиянието на новия вид " омикрон ", както се чака, ще бъде сдържан и временен, защото светът към този момент по-добре се приспособява към ограниченията в битката с COVID-19. Това, в допълнение с устойчивите стопански вероятности, както в развитите, по този начин и в разрастващите се страни ", е маркирано в отчета. Също по този начин специалистите на ОПЕК обръщат внимание и на високите темпове на имунизация против ковид в света.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР