Цената на медта в световен мащаб се вдига заради намалено

...
Цената на медта в световен мащаб се вдига заради намалено
Коментари Харесай

Масови кражби на медни кабели в Нидерландия причиняват щети на фотоволтаични паркове

Цената на медта в международен мащаб се подвига поради понижено произвеждане в Чили и увеличено търсене. Увеличават се и кражбите на медни кабели. В последно време тези похищения нанасят огромни вреди на фотоволтаични паркове в Нидерландия.

Само за последния месец от фотоволтаични паркове в нидерландската провинция Северен Брабант са били откраднати над 100 километра свързващи медни кабели. Крадците работят проведено. Те товарят кабелите в бусове и коли и опустошават целеустремено цели региони със слънчеви съоръжения.

" Тези банди се движат из Европа. Преди бяха във Великобритгания, в този момент е ред на Нидерландия. Важно е да ги прогоним от Нидерландия, само че тогава те ще се насочат към друга страна ", сподели Винанд ван Хоф, шеф на Нидерландската слънчева асоциация, съобщи Българска национална телевизия.

Целта им не са фотоволтаичните панели, а сноповете от медни кабели сред тях. Прерязването им носи бърза облага на крадците и големи загуби за парка - освен поради наложителния ремонт, а и поради пропуснати изгоди от производството на сила.

" Предполагаме, че крадците ще продадат кабелите за 5-6 хиляди евро. А вредите, които са ни нанесли, са на стойност сред половин и един милион евро ", уточни Вилем Буитер, съсобственик на фотоволтаичен парк.

Виновниците не остават незабелязани, само че към този момент няма публични данни за тяхната народност.

" Човек, който живее покрай парка, е видял преди кражбата кола да отбива и стопира тук. Кола с източноевропейски регистрационен номер. Хората вътре изглеждали доста заинтересувани от парка ", изясни Бутиер.

Апетитът на крадците се изостря от все по-високите цени на медта. Очаква се металът да нарастне още поради затварянето на една от мощностите на най-големия международен производител в Чили.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР