Цената на медта в световен мащаб се вдига заради намалено

...
Цената на медта в световен мащаб се вдига заради намалено
Коментари Харесай

Масови кражби на медни кабели в Нидерландия причиняват щети на фотоволтаични паркове

Цената на медта в международен мащаб се подвига поради понижено произвеждане в Чили и увеличено търсене. Увеличават се и кражбите на медни кабели. В последно време тези похищения нанасят огромни вреди на фотоволтаични паркове в Нидерландия.

Само за последния месец от фотоволтаични паркове в нидерландската провинция Северен Брабант са били откраднати над 100 километра свързващи медни кабели. Крадците работят проведено. Те товарят кабелите в бусове и коли и опустошават целеустремено цели региони със слънчеви съоръжения.

" Тези банди се движат из Европа. Преди бяха във Великобритгания, в този момент е ред на Нидерландия. Важно е да ги прогоним от Нидерландия, само че тогава те ще се насочат към друга страна ", сподели Винанд ван Хоф, шеф на Нидерландската слънчева асоциация.

Целта им не са фотоволтаичните панели, а сноповете от медни кабели сред тях. Прерязването им носи бърза облага на крадците и големи загуби за парка - освен поради наложителния ремонт, а и поради пропуснати изгоди от производството на сила.

" Предполагаме, че крадците ще продадат кабелите за 5-6 хиляди евро. А вредите, които са ни нанесли, са на стойност сред половин и един милион евро ", уточни Вилем Буитер, съсобственик на фотоволтаичен парк.

Виновниците не остават незабелязани, само че към този момент няма публични данни за тяхната народност.

" Човек, който живее покрай парка, е видял преди кражбата кола да отбива и стопира тук. Кола с източноевропейски регистрационен номер. Хората вътре изглеждали доста заинтересувани от парка ", изясни Бутиер.

Апетитът на крадците се изостря от все по-високите цени на медта. Очаква се металът да нарастне още поради затварянето на една от мощностите на най-големия международен производител в Чили.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР