Цената на машинното гласуване ще бъде още по-висока за местните

...
Цената на машинното гласуване ще бъде още по-висока за местните
Коментари Харесай

Десислава Атанасова: Цената на машинното гласуване ще бъде още по-висока за местните избори


Цената на машинното гласоподаване ще бъде още по-висока за локалните избори. Това сподели депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на правната комисия в Народното събрание Десислава Атанасова в изявление за БНР.

Атанасова уточни, че след извършените избори ЦИК е изготвила разбор за идно гласоподаване посредством машини в доста повече секции. По думите ѝ, причините на ЦИК са, че гласуването е било мъчно, вотът е безпричинно безценен.

Тя напомни, че цената на 1 машинен избор е 59 лева спрямо 0.71 лева за хартиена бюлетина. Особено съществено внимание е обърнато, че цената ще е още по-висока за идните избори за общински съветници и кметове, посочи Атанасова.

Спецификата на локалните избори изисква характерна конфигурация на обособените машини за обособените СИК-ове. Някъде ще би трябвало да бъдат настройвани за три типа, другаде за четири типа избори, добави Десислава Атанасова.

Ако остане, машинното гласоподаване ще бъде съществено предизвикателство при преброяването на преференциите за общинските съветници. От ЦИК считат, че увеличението на броя на секциите с машинно гласоподаване ще докара до увеличение на несъответствия и грешките в протоколите, акцентира зам.-председателят на правната комисия в Народно събрание. По думите ѝ, българските жители разчитат на хартиената бюлетина и не демонстрират интерес към машините.

Атанасова означи, че са предложили машинно гласоподаване да отпадне на парламентарни и локални избори, тъй като в такова мнението на вносителите – ГЕРБ, "Воля " и "Обединени патриоти ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР