Цената на киселото мляко скача двойно в българските хранителни магазини

...
Цената на киселото мляко скача двойно в българските хранителни магазини
Коментари Харесай

Цената на киселото мляко скача двойно в българските магазини зад граница

Цената на киселото мляко скача двойно в българските хранителни магазини зад граница, сподели инспекция в задграничните онлайн платформи за поръчка на родни храни и питиета.
Кофичка от неповторимия наш млечен артикул може да бъде открита по рафтовете на комерсиалните обекти у нас за 1.19 лева./бр.
Във Англия обаче тя се търгува по 1.39 паунда (близо 3 лева.), което я прави с 1,80 лева по-скъпа от продаваните в България.
За бутилка от присъщата за нашите географски ширини грозданка пък нашенци би трябвало да броят три пъти повече на Острова. Макар грозданката да коства едвам 15 лева по българските магазини, във Англия доближава до над 51 лева за бутилка от 700 мл. Това обаче не са единствените нашенски артикули, които българите, живеещи и работещи на Острова, купуват на по-високи цени.
Любимата родна лютеница да вземем за пример също е много по-солена за емигриралите. Докато ние броим по 3.19 лева за буркан от 260 грама, отишлите да работят оттатък Ламанша нашенци доплащат още малко над левче. Най-значителната разлика в цените се следи при алкохола. Сушеницата за мезе към ракията или виното пък ще ни коства 7 лева у нас и 9.60 лева в Обединеното кралство. Менюто ни обаче се трансформира съгласно сезона - студената ракия и мезето отстъпват пред виното и туршиите.
За бутилка от алкохолната напитка, подобаваща за студените зимни вечери, ще броим 6.50 лева в някой от магазините у нас и 17 лева на Острова. Салатата с печена чушка капия ще ни коства надлежно 4 лева (България) и 6.40 лева (Великобритания).
Подобни ценови аномалии се откриват и в онлайн бакалиите за български артикули в Германия. Макар разликите в цените да са доста по-ниски от тези сред България и Обединеното кралство, нашенците в Западна Европа също пълнят виртуалните си пазарски колички с кисело мляко и лютеница, които са с от 0.50 до 0.85 лева по-скъпи от тези у нас.
Разликите нагоре в цените още веднъж са най-силно изразени при алкохола - българската гроздова ракия, която пият сънародниците ни зад граница, върви на двойна цена по отношение на тази във веригите у нас.
Шоколадовата вафла за десерт е най-скъпа във Англия - 0.60 паунда, или 1.26 лева, които биха ни стигнали за две от тункваните сладкиши в кварталния магазин в България. За потопеното в наподобяваща шоколад глазура произведение пък ще броим малко под 0.90 лева на немска земя.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР