Цената на желязната руда падна до рекордни нива. Темпът продължава

Цената на желязната руда падна до рекордни нива. Темпът продължава ...

Цената на желязната руда падна до рекордно ниски нива.


Цената на желязната руда падна до рекордни нива. Темпът продължава и този месец, като за тон от суровината може да се плаща 80 долара. Спадът идва, след като Китай подхрани страховете, повтаряйки предпазливите действия за стимулиране на икономиката, дори при ескалирането на напрежението в световната търговия.

Съставката, необходима за производството на стомана в Сингапур, стигна най-ниското равнище през март. Централната банка на Китай предупреди, че ще продължи целенасочения си подход за увеличаване на присъствието си в най-големия консуматор на стомана в света - Сингапур. Това добавя допълнително напрежение към търсенето предвид притесненията на САЩ и Китай за световния икономически растеж. Фючърсите за желязото са поевтинели с повече от ¼ за август.

Докато желязната руда е слабо засегната от търговски спорове, "загубата на увереност е довела до бърза преоценка на пазара на суровината", казват анализатори от Capital Economist.

"Мислим, че цената на желязната руда ще се понижи още на фона на подновеното забавяне на китайската икономика и особено на строителния сектор в азиатската страна", посочват специалистите.

Желязната руда се срина от многогодишния си връх през юли, когато инвеститорите насочиха вниманието си от потенциалния глобален недостиг на руда към подобряване на предлагането и увеличаване на перспективите за отслабване на търсенето, особено в Китай. Очаква се нови инвестиции да омекотят икономиката на страната.

Цената на желязната руда в Сингапур по последни данни се понижи с 5,7% и стигна до 84,01 долара за тон.

Източник: money.bg