Цената на инвестиционното злато е скочила с 9.22% за последните

...
Цената на инвестиционното злато е скочила с 9.22% за последните
Коментари Харесай

Отново истерия за злато, кюлчетата свършиха! Цените със скок от 9% за последния месец

Цената на капиталовото злато е скочила с 9.22% за последните 30 дни. Това демонстрира информация на интернационалните пазари. Според един от най-големите портали това съставлява учеличение от над 166 $ за количество от 1 оз, което към днешна дата се котира за 1,972.90 щатски $, т.е. цената за грам е 63.43 $.

Поскъпването на годишна база е над 16%. Предвид непрекъснатото обезценяване на еврото към $, златото в страните, чиято валута е евро или подчинена на нея, както е и левът, виждат още по-сериозно повишаване на благородните метали.

Сериозно нарастване на цената на златото имаше съответно за последните 8 дни, през които започнаха военни дейности на територията на Украйна. Исторически златото винагие е поскъпвало при рецесии - било то военни, или стопански.

Българите също все по-често се насочват към златото като инвестиция. Първият сериозен пик на интерес на нашия пазар беше видян при ускоряващата се инфлация в последното тримесечие на предходната година. Тогава инвестицията беше въображаема като опция за предпазване на цената на парите.

Липсата на обезценяване на спестяванията обаче към този момент не е единствен претекст за покупка. Военните дейности и световните трансформации в стопанската система, които настъпват поради невиждания исторически процес, карат мнозина да търсят разновидности за влагане, които да им подсигуряват бърза и лесна ликвидност където и по света да се намират. Ценните метали са точно такива.

Есента на 2021 година швейцарско 50-грамово кюлче се продаваше от бълграски търговци за към 5000 лв. . Днес цената му за закупуване е 5749 лева, а продажната 6013 лева Физическа наличност обаче няма обаче няма, демонстрира инспекция на TrafficNews.

Опашки се извиха пред официте на диларите в първите часове на войната, а ползата се усилва с всеки минал ден. Както в нервността по време на внезапната инфлация преди няколко месеца, и през днешния ден най-разпространените кюлчета сред 1-100 грама са изчерпани. Някои от диларите обаче оферират предварителна онлайн покупка, макар че кюлчетата не са в наличност и дават обещание доставка в период до 5 седмици.

Част от монетите са налични, само че множеството вложители търсят кюлчета и нямат толкоз сериозен интерес към монетите, които се търгуват с по-голям марж на продажна и изкупна цена.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР