Цената на хляба в благоевградска област поскъпна с близо 10%.

...
Цената на хляба в благоевградска област поскъпна с близо 10%.
Коментари Харесай

Ще поскъпне ли хляба заради тока? Производителите казват не, но в Благоевградско вече вдигнаха цената...

Цената на хляба в благоевградска област нарастна с близо 10%. От началото на седмицата огромните производители подвигнаха цените на най-продавания самун от 1,10 на 1,20 лв., оповестява БНР. 

Това е второто нарастване на цената на хляба за половин година. При първия скок обяснението на сектора беше цената на брашното от миналогодишната годишна продукция. Сега смяната изпреварва евентуалната причина - упованието нарастване на цената на електрическата енергия. 

Цената на горивата, която още веднъж потегли нагоре, въпреки и гладко, също въздейства върху разноските за доставката на главната стока. Така за последните седем месеца хлябът нарастна с 20%.

От браншовата организация на производителите напомнят, че са поискали диференцирана ставка на Данък добавена стойност за хляба, като дават за образец прилежаща Гърция, където данъкът на стоките от първа нужда беше понижен от 24% на 13%. 

Очакваното повишаване на електрическата енергия от 1 юли приблизително с 3,5 на 100 няма да се отрази върху цената на хляба.

Това сподели Димитър Бакалов, ръководител на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Югозападна България, в Сутрешния блок на Българска национална телевизия. "  В един самун 3% са доста малко. Малкият производител не може да усили хляба за няколко стотинки. Всичко това отива за сметка на дребния производител ", сподели той.

Бакалов счита, че повишаване на самун и хлебни произведения може да има единствено при повишаване на брашната, където има разноски за предпазване, в това число за електрическа енергия.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР