Цената на хляба ще се увеличи масово от 1 септември,

...
Цената на хляба ще се увеличи масово от 1 септември,
Коментари Харесай

Хлябът поскъпва драстично от 1 септември, прогнозират хлебопроизводители

Цената на хляба ще се усили всеобщо от 1 септември, предвиждат производители. Основните аргументи са повишаването на тока, горивата и суровините, а не на последно място – повдигането на заплатите в бранша. С над 20% ще се вдигне цената на хляба, създаван в пекарната, счита ръководителят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич Тодор Няголов.

" Много фактори постановат нарастването. Единият от най-важните е нарастването на цената на тока, която е със 100% от началото на годината, а от 1 октомври с още 15% ", изясни той.

" На вътрешния пазар цената на пшеницата е 420 лева – невероятна цена за август месец. Глобалните катаклизми, в естествен проект, които се случват и в цяла Европа, и в Бразилия, и в Щатите неизбежно рефлектират върху цената на пшениците ", уточни ръководителят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова пред Bulgaria ON AIR.
 Драстично повишаване на газа от 1 септември у нас? Драстично повишаване на газа от 1 септември у нас?
Драстично повишаване на газа от 1 септември у нас предлага “Булгаргаз ”. Цената на синьото гориво да стане 67,33 лв. за мег...

Задържането на работната ръка и в бранша е от изключителна значимост, по тази причина производителите калкулират в крайния артикул и завишаване на заплатите.

" При нас заплатите би трябвало да стартират най-малко от 1500 лева А квалифицираните служащи, при тях би трябвало да приказваме за над 2000 лева ", упорства хлебопроизводителят Спиридон Спиридонов.

Повишението на цената на хляба, което другите производители сега плануват – сред 15 и 20%, няма да компенсира изцяло разноските им. Очакват се даже и банкрути на дребни пекарни.

В магазините цената на най-масовия самун към този момент скочи с 10 стотинки. По думите на хлебарите някои търговци си разрешават надценка от 90%.

Още от ИКОНОМИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР