Цената на хляба може да скочи втори път в рамките

...
Цената на хляба може да скочи втори път в рамките
Коментари Харесай

Хлябът може да поскъпне повторно за месец

Цената на хляба може да скочи повторно в границите на месец. В средата на септември нарастването в Пловдив бе сред 20 и 25 %, като белият самун стигна 1,20 лева за 700 грама. Тогава оправданието за скока от страна на търговците бе с повишаването на цената на пшеницата на международните тържища, както и с повишението на тока от 1 юли. Сега с повишаването на природния газ с 14% от 1 октомври цената на хляба евентуално ще се пресмята още веднъж, само че дали ще има повишаване и с какъв брой, към този момент не може да се каже, разясняват от сектора.

Ние сме виновни за производството на суровината за самун, а неговата цена се калкулира според от ред други фактори, които въздействат на себестойността му. Това са еленергия, вода, ток, превоз, работни заплати, осигуровки... Това разяснява за " Марица " ръководителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.

Наскоро ръководителят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Марияна Кукушева изясни, че цената на хляба се пресмята по формулата 1:2:4, т.е., в случай че цената на главната суровина - пшеницата, е единица, то на брашното би трябвало да бъде удвоена, а на крайния артикул - хляба, да се учетвори по отношение на цената на пшеницата. Към последния акцент - 4, тази цена в България към момента не е реализирана. От сектора нееднократно оферират 5% диференцирана Данък добавена стойност ставка на хляба. Според тях по този начин освен няма да се повишава цената му, само че и ще го поевтини. Ще помогне и да намалее големият сив бранш.

Заради недостига на хлебна пшеница в международен мащаб цената на зърното тази година скочи до 30 % на международните тържища, в това число и у нас. На последната сесия на Софийска стокова борса курс купува е бил 372-405 лева./тон, а курс продава 405 лева./тон. Последният действен разбор на Министерство на земеделието сочи, че изкупните цени на ечемика и пшеницата (хлебна и фуражна) са с сред 17,9% и 27,7% над равнищата отпреди една година, като най-значителен растеж е налице при хлебната пшеница. Въпреки този скок не е целесъобразно цената на хляба да се подвига точно в този момент, защото брашното, от което се прави, е от миналогодишно зърно.

Предстои да забележим дали опитите на земеделския министър Румен Порожанов да понижи дрибъла с покачването на хляба в комерсиалните вериги ще се увенчае с триумф. Той заяви, че имал устно съглашение с тях да не калкулират облага в цената на най-масовия самун вид " Добруджа " и " Бял ". В сметките на кварталните магазини и фурните обаче няма по какъв начин да се намеси.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР