Цената на грам злато в Турция се покачи с 14,1%

...
Цената на грам злато в Турция се покачи с 14,1%
Коментари Харесай

Златото в Турция поскъпна, депозитите в жълт метал скочиха

Цената на грам злато в Турция се повиши с 14,1% по отношение на година по-рано от януари до септември, а златните депозити в страната доближиха 64,5 милиарда лири. Това сочат данните на Агенцията за контролиране и контрол на банките, оповестява БГНЕС.
През първите девет месеца на годината вложителите търсеха сигурни убежища, съпътстващи повишеното търсене на злато. Поради това цената на благородния метал за грам се увеличи с 14.1% и доближи 267.4 турски лири за първите девет месеца на годината, спрямо 231.9 лири към края на същия интервал на предходната година.
За същия интервал курсът на долар/лира понижава до 1:5.6 от 1:6.6, посредством ограниченията, подхванати от икономическата администрация. Спадът на валутния курс тласна покачването на златото в инвеститорски портфейли. Сметките за депозити в злато в Турция скочиха с 67,3% през интервала януари-септември, достигайки 64 милиарда лири от 38,5 милиарда лири за същия интервал на предходната година.
През деветмесечния интервал Истанбул се подрежда преди всичко със златни депозити на стойност 20,5 милиарда лири, което съставлява съвсем една трета от общите златни депозити в Турция. Истанбул е следван от Анкара със златни депозити на стойност 6,5 милиарда лири, Измир с 3,5 милиарда лири и Бурса с 2,3 милиарда лири.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР