Цената на горивата на дребно може да се увеличи с

...
Цената на горивата на дребно може да се увеличи с
Коментари Харесай

Скок на цените на горивата заради скъпия петрол очакват анализатори


Цената на горивата на дребно може да се усили с сред 5 и 10 стотинки за литър през идващите няколко дни, в случай че саудитската рецесия продължи. Това предвиждат анализатори, представени от Българска национална телевизия. Цената на петролаформира над една трета от крайната цена на дребно на горивата - бензин и дизел. Според изследване на националната телевизия нарастването у нас ще се отрази с сред 3 и 6%, което значи, че при сегашните цени най-масовият вид бензин А 95 би достигнал до 2,34 лв., дизелът пък ще надвиши 2,40 лв..

" Ситуацията е изключителна, защото сходно повишаване не се е случвало с над 12% на тържищата не е имало за една нощ, от средата на 80-те години. Това, което можем да чакаме за страната, е че сигурно ще има повишаване в границите на няколко стотинки, само че по кое време тъкмо е рано да се каже към момента. В моята процедура не съм срещал сходна обстановка, считам, че лагът няма да е толкоз дълъг, колкото нормално, следователно, чакам нещата да се отрази на нашия пазар в границите на към 4-5 дни до седмица ", съобщи в изявление за Българска национална телевизия Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.

Атаката против Саудитска Арабия, която създава 5% от международното произвеждане на недопечен нефт, докара до най-голямото повишаване на петрола от 1991 година, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция. Цените на черното злато скочиха на фона на американските обвинявания против Иран и думите на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, че Вашингтон е подготвен да отговори със същото на нападенията.

Цените на петрола се покачиха с 19 %, преди да се оттеглен от пиковото ниво. Днешното повишаване на цената е най-голямото откогато Ирак нахлу в Кувейт през 1991 година, което докара до Войната в Залива.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море нарастнаха с 8,75 % до 65,49 $ за барел в утринната търговия, а на американският лек недопечен нефт - със 7,8 % до 59,13 $ за барел.

В пиковия миг контрактите доближиха надлежно 71,95 $ за барел и 63,34 $ за барел.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР