Цената на газа за българската индустрия за април ще бъде

...
Цената на газа за българската индустрия за април ще бъде
Коментари Харесай

Бизнесът надплаща милиони за по-скъп газ: Наистина ли „Чирен“ е причината?

Цената на газа за българската промишленост за април ще бъде сензитивно по-висока по отношение на европейските котировки, демонстрират прогнозните данни. Това хвърли бизнеса в неразбиране и навлече на „ Булгаргаз “ гнева му. Според изчисленията на работодателските организации става дума за надплащане с десетки милиони месечно.

Предложената от публичния снабдител цена на газа за промишлеността за месец април е 114,72 лева./MWh или 58,66 EUR/MWh. Бизнесът обаче сигнализира за надълбоко разминаване с пазарната обстановка, като съобщи, че няма пояснение по какъв начин и от кое място се е формирала посочената цена. От Асоциацията на работодателите в България показват, че към 22 март 2023 година фючърсните котировки на нидерландския газов хъб TTF за април възлизат на 42,32 EUR/MWh (82,77 лева./MWh).

Прогнозната разлика, която ще надплати българският бизнес за април месец, възлиза на 16,34 EUR/MWh (31,96 лева./MWh) или 38,6%, пресмятат от АОБР. По техни оценки това ще докара до спомагателен разход за промишлеността от към 42 млн. лева месечно или почти 125 млн. лева за интервала февруари – април. Неизгодната позиция, в която бива сложена промишлеността и то в миг на подобряващи се пазарни условия в Европа може да окаже отрицателно въздействие върху конкурентоспособността на българската промишленост, а оттова и до в допълнение закъснение на икономическия напредък.

Васил Тодоров, основен секретар на Българската търговско-промишлена палата, разяснява тази заран в ефира на Nova, че от месеци се следи наклонност цената на газа, оповестена от снабдител, да е с 30% по-висока от тази, която се търгува на пазара. По думите му би трябвало да се реализира външен одит върху ценообразуването, с цел да се откри от кое място идва разликата.

Припомняме, че формулата за установяване на цените на газа в България включва междинната стойност на нидерландския газов хъб TTF за предходния месец, цената на азерския газ, който е привързан 100% с петролната съставния елемент, и цената на газа от хранилището в „ Чирен “. Към това се прибавя и награда за „ Булгаргаз “, възлизаща на 11.64 лева./MWh.

Наистина ли „ Чирен “ е повода?

Сигналите за ценовото разминаване сред цените на газа в България и Европа идват на фона на възобновената тематика за потреблението на по-скъпото синьо гориво в газохранилището в Чирен. Служебният министър на енергетиката Росен Христов обвързва проблемите в страната с нагнетените количества през лятото и есента на предходната година, когато котировките бяха рекордно високи. И даде обещание, че страната ще търси способи за обезщетения от европейски фондове.

„ Именно „ Чирен “ е повода за по-високата цена на природния газ, продаван от „ Булгаргаз “ сега “, разяснява Христов пред ББР. По данни на Gas Infrastructure Europe (GIE) обаче запасите в газохранилището не са мръднали през последните седмици и стоят на равнище 77,5% от потенциала на оборудването.

Обяснението на енергийния министър е, че до края на март „ Булгаргаз “ въпреки всичко ще употребява газ от „ Чирен “.

Според Асоциацията на българските работодатели наподобява има и различен проблем с изчисляването на газа за промишлеността. В отворено писмо тази седмица от там акцентираха, че липсва действителна аргументация за размера на наградата, начислявана от „ Булгаргаз “ ЕАД от съвсем 12 лева./Мвтч, която съгласно тях способства за оскъпяването на доставките.

„ Ясно проличава, че с изключение на, че започнахме да плащаме по-скъп газ от Западна Европа, ножицата се отваря с всеки минал месец “, обявиха от АОБР в отворено писмо, изпратено тази седмица до медиите.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР