Цената на газа в Европа през септември се понижи с

...
Цената на газа в Европа през септември се понижи с
Коментари Харесай

Цената на газа в Европа падна с 24%

Цената на газа в Европа през септември се намали с 24% по отношение на края на август до към 1884 $ за 1000 кубически метра мeтра, съгласно данните на Лондонската фондова борса ICE за октомврийските и ноемврийските фючърси, съобщи БГНЕС.

Един от главните фактори за спада беше запълването на запасите от газ в европейските складове до максимума. Ако на 31 август фючърсите на газ завършиха търговията на към 2490 $ за 1000 кубически метра, на 30 септември търговията затвори на Щатски долар 1884 - 24% по-малко, в сравнение с в края на лятото.

Ако вземем поради заплащането в евро на MWh, тогава понижението е 20%. Средната цена на газа в Европа през септември е била към 2093 $ за 1000 кубически метра, а през август - $2515.

Една от главните аргументи за този спад беше запълването на запасите от газ в подземните складове (ПГХ) на европейските страни до максимума. Според Gas Infrastructure Europe към 28 септември оборудванията за ПГХ в Европа са запълнени на 88,25%. Това е с 2,08 процентни пункта повече от междинното за тази дата от последните пет години. Сега те съдържат 95,1 милиарда кубически метра газ. Максималният потенциал на европейските газови складове е 107,7 милиарда кубически метра.

Максималното запълване на подземните складове за газ стана допустимо посредством увеличение на доставките от различни на Русия снабдители и понижаване на потреблението на газ в индустрията. Преди това страните от Европейски Съюз се ангажираха да запълнят оборудванията за ПГХ минимум с 80% до зимата на 2022-2023 година и с 90% през всички последващи зимни интервали.

Също през септември междинният дял на вятърното произвеждане в електрическа енергия в Европейски Съюз се е нараснал доста - до към 13,5% по отношение на 10% през август. Нарастването му води до по-малко потребление на газ за битови потребности и в индустрията, което от своя страна усилва натрупването на ресурси.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР