Цената на фючърсните договори на West Texas Intermediate с доставка

...
Цената на фючърсните договори на West Texas Intermediate с доставка
Коментари Харесай

Защо петролът се срина до негативни нива и какво да очакваме?

Цената на фючърсните контракти на West Texas Intermediate с доставка през май се срина до отрицателни равнища за първи път в историята, заради ниското търсене на фона на световната пандемия от Covid-19 и препълнените петролни складове в Съединени американски щати.

В понеделник цената на майските фючърси на WTI се срути с над 100% и падна до -$37,63 за барел. Тези договори изтичат 21 април 2020 година.
 Снимка 476683
Източник: CNBC

Във вторник цената на майските WTI фючърси продължава да се търгува на отрицателни равнища от към -$7 за барел, макар че за миг излезе даже на позитивна територия.

За разлика от тях юнските фючърси на щатския недопечен нефт се търгуват на равнища от към $15 за барел, а контрактите с доставка през юли се намират даже на равнища от към $22.

В същото време другият водещ бенчмарк на цените на суровия петрола на финансовите пазари Brent, въпреки също да губи от цената си остава покрай равнища от $25 за барел.

Как се стигна до отрицателните цени?

Петролните пазари бяха неуверени при започване на годината, а в следствие понесоха доста тежък удар от световната пандемия от Коронавирус, която сковава международните стопански системи и удари съществено по търсенето на нефт. Спада в търсенето се прави оценка на цели 30 милиона барела на ден или към 30% от международните доставки.

Точно в този доста несъответствуващ миг пристигна и ценовата война сред Саудитска Арабия и Русия. Два от трите най-големи производители на петрола в света наводниха пазарите с на ниска цена нефт, след раздора по сред си на срещата на ОПЕК+ в края на март.

След като цените на петрола на международните пазари започнаха да се срутват ОПЕК+ се събра още веднъж и и този път страните стигнаха до съглашение за стесняване на добите с 9,7 милиона барела на ден, което би трябвало да влезе в действие от 1 май. Към пакта се включиха и други огромни петролни производители като Съединени американски щати и Мексико.

И въпреки намаляването на продукцията да беше рекордно, а договорката историческа, то тя се оказа изцяло незадоволителна за поддържане на петролните пазари и те продължиха надолу, а петролната продукция бе складирана в складове.

Хранилищата в Съединени американски щати обаче бързо започнаха да изчерпват потенциала си. Така се стигна до 20 април, когато цените на петрола потънаха до отрицателни равнища за първи път в историята, откакто опциите за предпазване на " черното злато " започнаха да се изчерпват.

Следователно в случай че сте собственик на фючърсен договор на WTI с доставка през май т.е. изтича а 21 април, би трябвало да да платите на някой да съхранява петрола или да се отървете от него. Съхраняването обаче обаче е лимитирано и скъпо сега, и разпродажбата бе на разположение.

Стигна се до там, че откакто наличните места за предпазване се запълват, ще получите възнаграждение, с цел да притежавате нефт физически.

" Ако имате басейн в задния двор към Къшинг, добре, свържете се с мен, имам предложение за Вас ", написа Роджър Диван, вицепрезидент на IHSMarkit в Туитър, визирайки най-голямото петролно вместилище в Съединени американски щати в Къшинг, Оклахома.

Междувременно, президентът Доналд Тръмп съобщи, че желае да добави до 75 милиона барела нефт в националния стратегически запас от нефт, като се възползва от рекордно ниските цени на суровината и че ще намерения да блокира вноса на недопечен суров от Саудитска Арабия.

Петролът е на " равнище, което е доста забавно за доста хора сега ", съобщи Тръмп на конференция в Белия дом в понеделник. " Това ще бъде първият път от доста време насам, когато ще го получим на вярната цена. "

Какво ще се случи?

" Фючърсите на петрола не престават да отхвърлят гравитацията ", съобщи Луиз Диксън, анализатор на петролните пазари в Rystad Energy. " Този миг несъмнено е исторически и не може да илюстрира по-добре ценовата химера, в която се намира пазарът има от март, когато цялостният мащаб на казуса със свръхпредлагането стартира да става явен, само че пазарът не обърна внимание ", добави тя.

В същото време от капиталовата банка Goldman Sachs предизвестяват, че юнският фючърсен договор на WTI ще е идващият, който ще бъде подложен под напън. Сриването на цената на петрола е симптоматично за невиждания остатък на нефт, прибавиха от GS.

В същото време Саудитска Арабия и други членове на ОПЕК обявиха, че обмислят да понижат добива на нефт допустимо най-скоро, вместо да чакат до идващия месец, когато следва да стартира неотдавнашното съглашение за стесняване на производството със Съединени американски щати и Русия, написа Wall Street Journal.

" Трябва да се направи нещо във връзка с тази кървава баня ", сподели саудитски чиновник. " Но може да е прекомерно късно. "

Как да се възползвате?

Ниските цени на петрола несъмнено наподобяват доста привлекателни за много хора, които желаят да се възползват от измененията в цените на " черното злато ". Това може да се случи доста бързо и елементарно като си отворят сметка за търговия на финансовите пазари с контролиран брокер и получат достъп до нужните принадлежности.

Кои обаче са тези принадлежности?

Договори за разлика върху нефт
 Снимка 476686
Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, WTI, Дневна графика

Едно от най-големите прерогативи на договорите за разлика , което е изключително значимо в този момента, че те не изискват физическо владеене на нефт. Както проличава от името им с тях търгуват единствено и само разликата в цената. Освен това можете да търгувате и в двете направления и нямат дата на приключване.

Ако съумеете да се позиционирате на вярната страна на петролния пазар, то може да се облагодетелствате от измененията в цената на " черното злато " като приберете разликата от цената на покупка и цената, на която решите да пандизите договорката си.

Фючърси на нефт

Петролните фючърси са още един финансов инструмент, посредством който можете да получите експозиция на петролните пазари и да се опитате да извлечете облаги от внезапните промени в цените на петрола.

Заемете позиция във фючърси на недопечен нефт и в случай че цената на " черното злато " е по-висока преди края на договора, то може да се окажете със солидна облага.

Борсово търгуван фонд

Борсово търгуваните фондове или

Защо петрола се срина до отрицателни равнища и какво да чакаме?

са финансови принадлежности, сходни на акции, които също могат да Ви дават опция да се включите в търговията с нефт на международните финансови пазари.

С покупката на ETF, който влага в недопечен нефт ще получите експозиция на петролните пазари, от която може да извлечете евентуални облаги.

Един подобен борсово търгуван фонд е USO ETF , който влага 100% от капитала си в нефт вид WTI. В момента този фонд е доста известен, изключително измежду самостоятелните вложители и даже се стигна до там, че изиска позволение да усили дяловете си до 4 милиарда, при единствено 120 милиона при започване на 2020 година.
 Снимка 476685
Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, #USO, Дневна графика

Акции на петролни компании

Приходите на петролните компании зависят директно от цените на суровия нефт на международните пазари. Така в случай че смятате, че цените на петрола ще се покачат в идващите месеци и години, то можете да закупите акции на някоя от огромните петролни компании и да се възползвате от евентуалното повишаване на " черното злато ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР