Цената на електроенергията за домакинството от 1 юли ще поевтинее

...
Цената на електроенергията за домакинството от 1 юли ще поевтинее
Коментари Харесай

Токът за бита ще поевтинее с половин процент от юли

Цената на електрическата енергия за семейството от 1 юли ще поевтинее приблизително с към половин %, заяви ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов в понеделник, обявявайки поевтиняването на газа с 9.04 на 100 от 1 юни.

Според плановете на регулатора, които ще бъдат разисквани обществено онлайн на 4 юни, четвъртък, най-голямо понижение ще има за клиентите в Североизточна България, обслужвани от " Енерго-Про ". От сметките излиза, че те ще заплащат с малко под 2 на 100 от юли, за клиентите на ЧЕЗ в София и Западна България спадът ще е половин %, само че за клиентите на ЕВН в Югоизточна България ще има повишаване с 0.15%.

Любопитен миг е, че " Енерго-Про " и ЧЕЗ желаеха повдигане на цените, до момента в който ЕВН изиска понижаване, а решенията на комисията са тъкмо противоположните.

С публикуването на плановете за цената на електрическата енергия от 1 юли, КЕВР дава знак, че не счита да се възползва от дадената ѝ опция да отсрочи с два месеца – за 1 септември, влизането н мощ на новите цени за контролирания пазар, където за момента са семействата и дребните компании.

Миналия петък обаче ръководителят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов от ГЕРБ и негови сътрудници внесоха законопроект, който планува 300 хиляди небитови консуматори да бъдат извадени на свободния пазар от 1 октомври. Предвижда се оттогава те да са длъжни да купуват ток по свободно контрактувани цени с търговците на електрическа енергия. Ако не сключат такива контракти, ще се зареждат от снабдители от последна инстанция, каквито са сегашните електроснабдителни сдружения ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго-Про ", само че продават на доста по-висок иот контролираните и от борсовите цени.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР