Цената на дървата за огрев в Благоевград скочи с 18

...
Цената на дървата за огрев в Благоевград скочи с 18
Коментари Харесай

Цената на дървата в Благоевград скочи, гориво по складовете няма

Цената на дървата за огрев в Благоевград скочи с 18 лв. от лятото досега и в този момент се продават за 90 лв. на кубик. Твърдо гориво в складовете на най-голямото сдружение, което продава дърва за огрев няма, повода е огромното търсене. Доставчиците отхвърлят да оферират дървесина с претекста, че последните дъждове попречили на служащите да влязат в гората да работят.

Благоевград

Хората, които се отопляват с дърва през зимата обикалят от седмици и все по-трудно съумяват да се снабдят с горивото. Николай Палев описа, че отоплява с дърва жилище от 100 квадрат и всяка есен купува по към 10 кубика. От близо месец търси по тържищата, само че едвам в този момент е съумял да откри дърва от централния склад на Държавното горско стопанство.

От Горското стопанство в Благоевград продават дървата по 86 лв. на пространствен метър, като за нарязване взимат още по 7 лв. на кубик, а за превоз в границите на града още 15 лв.. Дървата не доближават, тъй като доста от хората към този момент са се запасили още през лятото и то с по-големи количества поради тежката зима предходната година. Другата причина е, че няма кой да сече в гората.
Калин Зашев - шеф на Държавно горско стопанство: Търсим дървосекачи.
Българска национална телевизия: Защо ги няма къде са
Калин Зашев: Повечето отпътуват в чужбина, работата в гората не е лека, тежка е, това е един цех навън, където и дъжд, и сняг всичко има.
От най-голямото сдружение в Югозападна България, което предлага твърдо гориво, обясниха, че дърва няма в нито един склад, а претекстът на доставчиците бил, че поради търсенето не доближават. За цената прибавиха, че ще продължава да се покачва.
Иван Ризов - шеф на сдружение за продажба на твърдо гориво: Нали разбирате, че аз като ги купя на 90 лв. цената най-малко ще стане 100 лв., тъй че цената може би в този момент ще варира от 85 до 90 и повече на едро приказвам,на дребно ще отиде още по-високо.
От Горското стопанство в Благоевград споделиха, че ще зареждат ритмично централния склад с дърва, с цел да могат хората, които към момента не са си купили да се снабдят.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР