Цената на дървата за огрев това лято в Пазарджишко се

...
Цената на дървата за огрев това лято в Пазарджишко се
Коментари Харесай

Дървата за огрев се въртят на половин цена

Цената на дървата за огрев това лято в Пазарджишко се срина, откакто в няколко пункта те се търгуват на половина спрямо минали години. Кубик бук върви по 40 лева, а дъбовиците могат да се намерят с 5 лева от горната страна или 50 лева са най-скъпите, като предлагането е огромно, оповестява „ Монитор ”. На такива цени дървата се оферират в крайпътните пунктове по околовръстните пътища за селата Бошуля, Ивайло, Мокрище, където множеството търговци са мургави дървари, решили да изкарат някой лев от обезпечаването на топлото за зимата. От локалното държавно лесничейство разясняват, че няма причина дървата за огрев да нарастват защото има задоволително добити количества на склад. Хората всеобщо избират нарязаните вместо да заплащат в допълнение по 5 лева на кубик, колкото желаят частници за раздробяването.

10 кубика дърва за огрев обаче са извънредно незадоволителни, с цел да може да се грее през зимата едно 4-членно семейство. Локално парно с т.нар „ водна риза”, да вземем за пример, в къща с повърхност 100 кв. м „ гълта” над 20 кубика дърва, изключително в случай че зимата е продължителна и студена. В такива случаи хората, изключително по селата, минават комбинирано и на въглища. При твърдото гориво най-предпочитани са донбаските въглища, а най-евтини са брикетите. Тон въглища сега може да се откри до 360 лева, а цената на въглищата, вид „ Донбас”, насипани в 25 кг чували удря двайсетачка. Отделно за превоз до у дома портфейлът олеква сред 10 и 20 лева според от пазарлъка с мургавите таксиджии.

В Добричко пък залагат на атрактивните разгласи. „ Първо мерите, след това плащате”, звучи една от тях. Друга компания е заложила на слогана „ Продаваме кубици, а не купчини”. Офертата е при приемане на дървата клиентът да не заплаща нищо, а чак когато си ги прибере, подреди, мери и се убеди, че кубиците са действителни. Важно е да се знае, че кубикът е кубик, когато е 100 на 100 на 100 сантиметра. Този кубик би трябвало да се получи, когато си го подреди купувачът, тъй като продавачът го реди по този начин, че постоянно да е в негова изгода. От там се получава огромната машинация при дървата за огрев.

Имайте поради, че камионите, които обикалят по градове и села, има възможност да ви излъжат в кубиците. За да не се случи това, би трябвало да знаете, че дърва на камион не се мерят, тъй като по този начин са подредени, че купуваш 10 кубика, а те де факто са 6 или 7 кубика. Иначе в Добрич на този стадий няма нарастване на цените спрямо предходната година. 1 кубик меше в Добрич се продава за 55 лева, а 1 звук – за 120 лева В момента търговията с дърва е в разгара си и е добра. Хората с по-оскъдни благоприятни условия за момента купуват по 4-5 кубика, други – напряко по 2 тона.

Най-предпочитаното гориво е мешето. „ Мешето е турска дума, а това на процедура е българският цер, който е най-търсен, тъй като гори най-бавно и поддържа непрестанно висока температура”, изясни познавач по дърводобива.

В Пловдив дървата за огрев също резервират цените си, обясниха търговци от Карловско шосе. При тях и предишното лято, и сега цената за кубик бук, дъб или габър за огрев е 75 лв.. Търговията в града под тепетата върви добре. „ Много търсят хората, идват, купуват. Гледат да си заредят мазетата с дърва за отопление в този момент, през лятото, тъй като наесен се чака стоката да нарастне. Обикновено цените скачат в края на септември”.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР