Цената на боба и на ориза расте три пъти от

...
Цената на боба и на ориза расте три пъти от
Коментари Харесай

Варивата поскъпват три пъти от вноса до трапезата

Цената на боба и на ориза пораства три пъти от стойностите на вноса до тези, които заплащат българите, с цел да го сложат на трапезата си, демонстрират данните на държавния уебсайт за цените на храните foodprice.bg.

Оризът се доставя от Индия, Китай и други страни отвън Европейски Съюз при цени приблизително по 1,57 лв. за кг. В същото време българите броят към 4,45 лв. за кг на дребно в магазина. В област Пловдив цената на ориза е даже още по-висока - приблизително 4,99 лв. за кг. Най-евтино в магазините заплащат в област Добрич - по 4,05 лв. за кг.

По данни на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ) оризът се продава най-скъпо на едро на тържища и борси в област София, където цената му на кг доближава до 4,90 лв.. В същото време в област Враца зърнената просвета се търгува против 2,60 лв. за кг на едро.

Подобна е обстановката и със зрелия боб, който се вкарва от трети страни отвън Европейски Съюз при междинна цена от 2,19 лв. за кг, а в магазините се търгуват против 6,04 лв. за кг. В област София зрелият боб коства най-скъпо от цялата страна - 6,79 лв. за кг, а в областите Разград и Търговище най-евтино - 5,74 лв. за кг.

Цената на зрелия боб на тържищата на едро е по средата сред тази на вносния артикул и крайната цена в магазините - 4,02 лв. за кг, като за миналата седмица се усилва с 2 ст./кг.

Цените на олиото и захарта на едро също се усилват през миналата седмица, демонстрират данните на ДКСБТ. Един литър олио в пластмасова бутилка нараства приблизително с 14 стотинки през първата седмица на октомври по отношение на последната на септември и на тържища и борси се продава против 3,18 лв. за литър. На дребно цената на литър е 3,87 лв., като най-евтино можете да го намерите в магазините в област Варна против 3,57 лв. за кг, а най-скъпо - в Пловдив, където литърът коства 4,17 лв..

Захарта на едро през миналата седмица също нараства с 6 стотинки за кг и към този момент се търгува против 2,51 лв. за кг. В същото време съгласно държавният уебсайт за съпоставяне на цените на храните foodprice.bg захарта в магазините се продава против приблизително 2,90 лв. за кг.

С 44 стотинки през последните три месеца е поскъпнал литър дизел, демонстрират данните на профилирания уебсайт за следене на цените на горивата у нас fuelo.net. В момента цената, при която приблизително зареждаме на бензиностанциите в страната е 2,90 лв. за литър, до момента в който през юли цената е била 2,46 лв. за същото количество.

Според специалистите дизелът и метанът ще нарастват, бензин А 95 ще поевтинее, а пропан бутанът ще резервира цената си.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР