Цената на биткойна достига нови рекордни върхове през последните седмици.

...
Цената на биткойна достига нови рекордни върхове през последните седмици.
Коментари Харесай

Що е то халвинг

Цената на биткойна доближава нови рекордни върхове през последните седмици. В началото на февруари цената му беше малко над 43 000 $, а към средата на март към този момент се движи към 70 000 $.

В началото на годината Федерална комисия за скъпите бумаги и фондовите тържища (ФКЦКФБ) на Съединени американски щати утвърди първите в света борсово търгувани фондове (ETF) за биткойни. Това, както и упованията, че централните банки ще понижат лихвените проценти, докара до забележителен приток на средства в борсово търгуваните фондове (ETF) за биткойн и към криптопазара като цяло.

Наскоро и английският орган за финансов контрол (FCA) утвърди стартирането на борсово търгувани облигации, обезпечени с криптоактиви, за професионални вложители в Обединеното кралство.

Вниманието на вложителите в този момент се насочва към идния така наречен халвинг (halving) на най-популярната криптовалута, написа Ройтерс. Това може да бъде събитие, от което биткойнът и криптопазарът да се възползват, или просто техническа смяна, обсъждана като мотив за спекулации и безпричинно повдигане на цената, изяснява
Какво тъкмо е халвингът?
Халвингът е смяна в главната блокчейн технология на биткойн, предопределена да понижи скоростта, с която се основават нови биткойни.

Събитието понижава на половина възнаграждението, което получават " копачите " на биткойни - участници в системата, които на непринуден принцип посредством профилирано съоръжение валидират преводи в мрежата и основават нови токени. Целта е да се понижи броят биткойни, които се вливат на пазара.

Биткойнът е планиран от самото си основаване да има лимитирано извънредно предложение от 21 милиона. Досега на пазара са пуснати към 19,6 милиона токена.

Халвинг се случва почти на всеки четири години или всякога, щом към блокчейна бъдат добавени 210 000 " блока ".

В момента " копачите " получават 6,25 биткойна за всеки блок, който обработят сполучливо. Това значи, че компютрите им имат задоволително изчислителна мощ, с цел да разрешат криптографските " пъзели ", които подсигуряват биткойн мрежата и не разрешават тя да бъде компрометирана.

При халвинга количеството биткойн, налично като премия за копачи, се понижава на половина. Това прави добива по-малко печеливш и забавя производството на нови биткойни.
Кога ще се случи халвингът и по какъв начин ще повлияе на биткойна?
Няма тъкмо избрана дата за момента на халвинг, защото той зависи от това по кое време броят на добавените " блоковете " доближи 210 000. Това обаче се чака да се случи към края на април.

Според някои по-трудното основаване на биткойни покачва цената им. Колкото по-ниско е предлагането на дадена стока, при равни други условия, толкоз повече цената ѝ се покачва, в случай че търсенето е задоволително високо.  

Намаляването на предлагането на биткойни би трябвало да увеличи цената, споделят някои анализатори и търговци на криптопазара. Други обаче оспорват тази логичност, като означават, че всяко сходно влияние към този момент е калкулирано в настоящата цена.

Предлагането на биткойни на пазара значително се свежда до интензивността на " копачите ", само че секторът не е непрогледен, а данните за запасите и доставките са нищожни.

Ако " копачите " продадат запасите си, то това може да окаже низходящ напън върху цените.
Какво се случи при предходните халвинги?
Няма ясни доказателства, които да допускат, че предходни халвинги са довели до повишаване на цената на биткойн.

Когато последното преполовяване се случи на 11 май 2020 година, през идната седмица цената  на биткойн се увеличи с към 12 на 100.

По-късно през годината цифровата валута стартира внезапно да пораства, само че зад това седяха разнообразни пояснения - в това число и покупките от доста дребни вложители по време на локдауните, свързани с пандемията.

След халвингът, който се случи през юли 2016 година, биткойнът нарастна с към 1,3 на 100 седмица по-късно, преди още веднъж да поеме надолу.

Финансови регулатори неведнъж са предупреждавали, че пазарът на биткойн е умозрителен, движен от рекламиране и стремежи за бързи облаги, поради което съставлява действителна щета за вложителите. Въпреки това регулаторни органи към този момент утвърждават артикули за търговия с биткойни.

Бързите скокове и стръмните спадове са постоянно срещани при ценовото развиване на биткойна. При предходния си " бичи " пазар през ноември 2021 година криптовалутата мина границата от 68 000 $. Приблизително година по-късно към този момент се търгуваше под границата от 20 000 $.

По подобен метод цената на биткойн през последната седмица се повиши до рекордните над 73 000 $ към даден миг, след което отстъпи за малко до 66 000 $, и приключи в петък на равнище към 70 000 $.

Пазарната капитализация на биткойн към петък, 15 март, е 1,38 трилиона $, сочат данни на профилираната платформа " Койнмаркеткап " (Coinmarketcap).

Втората най-популярна криптовалута след биткойна - етера, който има капитализация от 455 милиона $, доближи цена от малко над 3700 $ към петък.

Третата по капитализация криптовалута - стейбълкойнът тетър (tether - USDT), е обвързана с $, който има капитализация от към 103 милиона $, и коства малко под 1 $ за брой.

Високата волатилност би трябвало да намалее с узряването на критовалутите, надяват се някои анализатори. Появата на борсово търгувани фондове за биткойни, което улеснява по-широк кръг от вложители да получат експозиция към цифровата валута, може да помогне за понижаване на тази волатилност при биткойна.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР