Цената на Bitcoin се движи около 10 хил. долара, след

...
Цената на Bitcoin се движи около 10 хил. долара, след
Коментари Харесай

Сривът на криптовалутите - пукане на балон или нова нормалност

Цената на Bitcoin се движи към 10 хиляди $, откакто единствено преди месец гонеше 20 хиляди.

© Dado Ruvic
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Bitcoin стана политически въпрос в Южна Корея

Правителството смени позицията си и разгласи, че ще поддържа криптопазарите
15 яну 2018
Календар и домашно кино

Събитията този уикенд и идната седмица
12 яну 2018
Таен код евентуално копае и изпраща криптопари към университет в Пхенян

Използването на цифрови пари би могло да помогне на Северна Корея да се снабдява с задгранични средства в изискванията на наказания
9 яну 2018 Трети следващ ден криптопазарите са оцветени в алено. Основните цифрови валути, в това число Bitcoin и Ethereum, поевтиняха надлежно с 25 и 34% в границите на 24 часа. Общата капитализация на всички криптовалути спадна от 711 милиарда $ до 473 милиарда $ и безусловно се върнаха на равнищата от 12 декември, в случай че не броим моментния срив на 22 декември. Търговията с виртуални пари се случва 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата. Затова и всяка смяна в цената е " предпоследна ". Общият спад намали Bitcoin под 10 хиляди $ в сряда. За седмица топ валутата е изгубила малко над 30%, а единствено за денонощие към сряда следобяд бяха изтъргувани размери за над 15 милиарда $.

Всичко това даде учредения да се заприказва за пръсване на балон и началото на края при криптовалутите. Но има и други отзиви, които одобряват фрапантния срив за нещо обикновено и не престават да виждат ярко бъдеще пред този относително нов пазар.

Жега през януари

Паниката на криптопазарите е голяма най-много заради обстоятелството, че хиляди хора се включиха в него напълно скоро - през декември и първите дни на януари, тъкмо когато цената на множеството валути доближи рекордни стойности. Поради това, в този момент мнозина бързат да продават, с цел да избегнат по-големи загуби, само че по този метод поддържат отрицателния тренд и увличат след себе си други играчи. Каква обаче е повода за внезапното поевтиняване на цифровите валути, наричани от някои парите на бъдещето?

Несъмнено съществено въздействие върху пазарите оказват все по-често появяващите се изказвания на държавни и банкови ръководители за това, че следва въвеждането на регулации в бранша. Информациите за забрани в Южна Корея и Китай провокираха мощно безпокойствие измежду трейдърите, което преди да отшуми бе подсилено от думите на един от шефовете на немската централна банка за налагането на световни правила за криптовалутите. Подобно изявление направи и съветският президент Владимир Путин.

По-запалените и по-старите почитатели на цифровите валути обаче имат друго пояснение за протичащото се. Според тях януарските сривове са нещо всекидневно и се повтарят към този момент пета година. А това, което ги провокира е китайската нова година. Идеята е, че по-това време китайците, които са измежду най-активните в криптосегмента, обръщат виртуалните си вложения в действителни пари, с цел да харчат по време на празниците.

Какво споделя статистиката?

Причината за настоящия срив на криптопазара евентуално е сложна. Но сигурно не става дума за казус. Подобно нещо се е случвало неведнъж през последните години, само че в този момент, поради по-високите цени и множеството вложители, шумотевицата е доста по-голяма.

Ако се погледнат историческите данни на която и да е борса за цифрови валути, може да се забележи известно съвпадане през месец януари. От 2015 година насам постоянно се следят съществени спадове. Конкретно при bitcoin (повече криптовалути не са съществували преди няколко години) обстановката е следната. От 5 до 12 януари 2017 година цената се е намалила от 1135 $ до 775 $ (-31,5%). Година по-рано от 8 до 15 януари придвижването е от 458 $ до 358 $ (-22%). А още по-назад, през януари 2015 година, цената е спаднала от 314 $ до 181 $ (-42%).

Да се продава или да се чака?

Каквито и отзиви да се изричат при борсовата търговия всеки би трябвало самичък да вземе за себе си решението да се продава или да се чака. Повтаряща се януарска взаимозависимост вдъхва доверие при криптоентусиастите, че нещата още веднъж ще се извърнат и цената ще тръгне на горе. Поради което те изобщо не мислят да продават монетите си. В средите им даже се употребява специфичен термин за това - HODL.

Чуват се и отзиви, че цената на криптовалутите съзнателно се смъква, с цел да могат по-късно огромните играчи да купуват на ниска цена.

Разбира се не трябва да се подценяват и мненията на специалистите от финансовия бранш, че търговията с цифрови валути е високорискова и може единствено за момент да изтрие салдото на всеки. Показателен образец за последното е планът BitConnect, който тази седмица приключи съществуването си и завлече доверилите му се консуматори с милиарди долари. А и да не забравяме, че основният пиедестал зад повишаването на виртуалните пари е спекулативният интерес и търсенето на бърза облага.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР