Цената на билета за еднократно пътуване в София, както и

...
Цената на билета за еднократно пътуване в София, както и
Коментари Харесай

БСП: Съдът отмени не само цената на билета от 1.60 лв., но и на другите превозни документи в София

Цената на билета за еднократно пътешестване в София, както и цените на останалите транспортни документи, са погрешно избрани и стопански голословни. Това съобщи Милка Христова – заместник-председател на Столичния общински съвет от Българска социалистическа партия и юрист по делото против решението на съвета, с което беше призната тази Наредба.

Припомняме, че ден по-рано от Столичния общински съвет оповестиха, че ще апелират решението на съда, в което се споделя, че цената на билета за еднократно пътешестване с градски превоз от 1,6, е нелегално образувана. От съвета са безапелационни, че няма да трансформират цената.

„ Изключително съм задоволена от обстоятелството, че съдът е възприел възраженията ми за позволените нарушавания при установяване размера на цените на транспортните документи, които ги вършат стопански голословни и противозаконни “, разяснява Милка Христова.

Едно от възраженията ѝ е обвързвано с обстоятелството, че цената на билета от 1.60 лева, въз основа на която се дефинират и всички останали цени на транспортните документи, е избрана на база осъществени 288, 837 млн. лева доходи, разграничени на 415, 592 млн. пътувания. Но по делото се е открило, че пътуванията са 531, 565 млн. броя, т.е. с 21% повече.

„ Използването на понижения брой пътувания на процедура обаче води до 23% по-висока базисна себестойност на цената на билета от действителната “, изясни общинският консултант.

По думите ѝ признатият разходно насочен модел разрешава и позволява голословно увеличение на разноските на ЦГМ от 13 млн.лв. за 2015г. до 24,8 млн. лева за 2017г.

Съдът е възприел и възражението на юрист Христова, че в цената на цената на транспортния документ, заплащан от пасажерите, погрешно е включена „ рационална облага ” от 5%. Тя се покрива от дотацията, което води до нейното двойно заплащане, се споделя още в известието. Възприет е и доводът на Милка Христова, че заложената доходност при установяване на цената е в несъгласие с европейските правила и регламенти, които изискват публичният пътнически транспорт да подсигурява, че услугата е на по-ниска цена от тези, които се дефинира единствено от пазарните механизми.

Според нея правосъдното решение потвърждава правотата на изказванието, че цената на билета от 1.60 лева и на останалите транспортни документи, не е обоснована, а манипулативно „ изчислена ” и „ нагласена ”, за да добави изчезналите доходи на столичния градски превоз. Като по този метод натоварва незаслужено пътуващите с него, изключително тези с индивидуален билет, считат още от групата.

Социалистката съобщи също, че Столична община и болшинството на ГЕРБ в СОС през вчерашния ден са подхванали дейности на „ спешен пиар “ с изказванието, че Наредбата е анулирана единствено по повод формулата за изчислението на цената от 1,60 лева на еднократното пътешестване.

„ Това изрично не е правилно, тъй като с решението на съда се анулират напълно и Приложение № 2, което касае образците на транспортните документи за пътешестване, Приложение № 4 – Цени на транспортните документи за пътешестване и Приложение № 7 - Правила за формиране на цената на еднократно пътешестване и на транспортните документи за публичен градски превоз на територията на Столична община “, обясни юристката.

„ От Столична община побързаха да разгласят също и че ще апелират решението на АССГ пред Върховен административен съд с обяснението, че се приготвя нова тарифна политика “, споделя още Христова.

„ Надявам се този път СОС и Столична община фактически да имат куража да се явят пред Върховен административен съд, а няма да одобряват напълно нова Наредба, с което да осуетят и прекратят делото пред този съд. Така както направиха с оспорването на миналата Наредба през 2018 година “, съобщи Милка Христова.

Хронология: 

Билетът за еднократно пътешестване в градския превоз в София нарастна от 1 лев на 1,6 лева на 1 юни 2016 година, а абонаментните карти поевтиняха. Решението бе съпроводено с митинги и тъжба в съда. През 2017 година Административният съд анулира Наредбата, с която цената бе изменена. През 2018 година бе призната нова Наредба, което наложи преустановяване на делото. Последва нова тъжба в съда и ново дело.  
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР