Цената на бензина у нас падна средно с около 24

...
Цената на бензина у нас падна средно с около 24
Коментари Харесай

Гореща справка: Бензинът още надолу, ето къде е най-изгодно да зареждаме!

Цената на бензина у нас падна приблизително с към 24 стотинки от началото на ноември, сочи информация в профилирания уебсайт fuelo.net. Към днешна дата най-масовият бензин А95 се търгува на междинна цена от 2.12 лв. за литър, с което е поевтинял с 13 стотинки съпоставяне с преди седмица. На някои бензиностанции в страната той може да бъде открит даже под 2 лв. за литър. Поевтиняването при дизела е по-малко, като от началото на месеца той е паднал с 6 стотинки за литър, като сега междинната цена е 2.34 лв. за литър. В съпоставяне със седмица по-рано цената е паднала с 3 стотинки.

Пропан-бутанът пък резервира цената си и остава най-евтиното гориво, като се търгува приблизително за 1.08 лв. за литър. Хасково още веднъж е най-евтиното място за зареждане с гориво, като за литър бензин там хората се бъркат с към 2,08 лева./л, а за дизел - 2,30 лева./л. Следват областите Добрич, Габрово и Сливен, където цената е с към 1-2 стотинки по-висока от тази в Хасково. В София цените са приблизително към 4 стотинки по-високи от хасковските - 2,13 лева./л за бензин, а дизелът се търгува за 2,34 лева./л. Най-скъпо горивото остава в Северозападна България – областите Видин, Монтана и Враца, както и в Благоевградска област.

Експерти още веднъж показват, че цените на горивата не поевтиняват поради митингите в страната, а са отражение на цените на петрола на интернационалния пазар. Точно поради това вероятността до края на годината е за още леко намаляване в цените на горивата. От тази заран междинната цена на петрола на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) се увеличи до 66,00 $ за барел.

В четвъртък един барел от кошницата на ОПЕК се търгуваше за 65,28 $. За установяване на цената на петрола на ОПЕК се употребява така наречен петролна кошница, включваща 14 сорта нефт за експорт на страните членки на картела: Лек арабски (Саудитска Арабия), Басра лек (Ирак), Бони лек (Нигерия), Ес Сидер (Либия), Жирасол (Ангола), ирански тежък (Иран), Кувейт износ (Кувейт), Мерей (Венецуела), Мурбан (ОАЕ), Ориенте (Еквадор), Катар марин (Катар), Шахаран бленд или " Сахарска примес " (Алжир), Раби лек (Габон) и Зафиро (Екваториална Гвинея). Историческият най-много за " кошницата на ОПЕК " е цената от 140,73 $ за барел, регистрирана на 3 юли 2008 година.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР