Цената на американския лек суров петрол се повиши за пети

...
Цената на американския лек суров петрол се повиши за пети
Коментари Харесай

Цената на американския лек суров петрол достигна най-високото си ниво от 2014 г.

Цената на американския лек недопечен нефт се увеличи за пети следващ ден в ранната търговия в сряда и доближи най-високото си равнище от 2014 година на фона на световните опасения за енергийните доставки, съобщи Ройтерс.

Брентът пък нарастна за четвърти следващ ден, откакто в понеделник Организацията на страните експортьорки на нефт и нейните съдружници отпред с Русия, известни като ОПЕК+, разгласи, че ще се придържа към пакта за последователно повишение на производството на нефт.

Към 8:35 часа българско време цената на американския лек недопечен нефт West Texas Intermediate (WTI) се увеличи с 0,21 $, или 0,27%, до 79,14 $ за барел. Сортът Брент нарастна с 1,30 $, или 1,60%, до 82,56 $ за барел.

В понеделник ОПЕК+ разгласи, че ще съблюдава съглашението за увеличение на добива с по 400 хиляди барела дневно през ноември и всеки идващ месец до април 2022 година

„ Суровият нефт продължава да нараства, защото енергийната рецесия води до растеж на търсенето “, разясняват анализатори от ANZ.

„ Увеличението на добива от ОПЕК+ е доста под предстоящото от пазара, имайки поради енергийните проблеми по света. Не е изненадващо, че към този момент се спекулира, че ОПЕК ще бъде принудена да работи преди идната си планувана среща, в случай че търсенето продължи да пораства “, прибавят те.

Цените на петрола са поскъпнали с повече от 50% от началото на годината, допринасяйки за инфлационния напън в огромните потребителки на суровината, като Съединени американски щати и Индия, които се тормозят, че това може да попречи на възобновяване им от пандемията от COVID-19.

От Oilprice.com оповестиха, че Американският петролен институт е отчел растеж на запасите от недопечен нефт в Съединени американски щати с 951 хиляди барела в седмицата до 1 октомври. Запасите от бензин и дестилати също са нарастнали.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР