Цена на газа за потребителите няма да се увеличи с

...
Цена на газа за потребителите няма да се увеличи с
Коментари Харесай

КЕВР отказа на Булгаргаз за цената на природния газ

Цена на газа за потребителите няма да се усили с повече от 8%. Това увери ръководителят на КЕВР Иван Иванов. Той даде обещание, че от октомври няма да нараства и токът.

14% е желаното от "Булгаргаз” нарастване, което се разисква в Комисията за енергийно и водно контролиране.

Иванов уточни, че е открит остатък от средства, които са събрани от фонд "Сигурност на електроенергийната система ".

"По подобен метод Комисията потиска някои трендове, които се появиха в разнообразни браншове, за повишение на цените и инфлацията ", добави Иванов. Той добави, че КЕВР се явява стабилизиращ фактор и се надява да няма нарастване на цените на тока и през януари.

По думите му, в случай че цената на тока не бъде променяна на тримесечен интервал, това дава непоклатимост на вложителите, производителите и семействата.

Председателят на КЕВР означи, че даже и да има някакво покачване на цената на природния газ, в случай че то се задържи в границите на 5%, цените на топлинната сила няма да бъдат повишавани.

Комисията за енергийно и водно контролиране разиска желаното от "Булгаргаз” нарастване на цената на природния газ с близо 14% от 1 октомври.

Иван Иванов от КЕВР разгласи, че няма възражения по отношение на решението на държавния регулатор за новата цена на газа от другия месец.

Компанията подсети, че е импортирано предложение за смяна на метода на пресмятане на цената на внасяното от Русия синьо гориво. Към момента комисията към момента не е излязла с решение по предлагането.

Заседанието наблюдава омбудсманът Мая Манолова.

Тя разяснява, че решението ще повлече след себе си цените на стоките и услугите.

"Нека обществено обоснове ценообразуващите фактори. Има някои детайли, които не могат да се проследят обществено. В отчета на КЕВР има неразбираеми и непълни обосновки като да вземем за пример кои са различните горива и международните пазари. Трябва всяко число и детайл в детайли да се изяснява, дължите пояснение “, безапелационен е омбудсманът.

От своя страна ръководителят на КЕВР отвърна, че в случай че екипът на Манолова имат подозрения по обсъжданите цени - да заповядат и с специалистите на комисията ще обсъдят всеки подробност.

При омбудсманът се разискват сметките за водата

Омбудсманът Мая Манолова привиква необятна социална полемика по проблемите на жителите, свързани с начисляването на разход вода "общо ползване " в сгради-етажна благосъстоятелност. Поводът са множеството тъжби от консуматори на ВиК услуги.

На форума ще бъдат прегледани и разисквани проблемите, които произтичат от наредбата за изискванията и реда за присъединение на потребителите и за прилагане на водоснабдителните и канализационните системи.

В конференцията са поканени да вземат участие всички виновни и заинтригувани страни - Министерство на районното развиване и благоустройството, Комисия за водно и енергийно контролиране, Държавна организация за метрологичен и механически контрол, Комисия за отбрана на потребителите, Българска национална асоциация "Активни консуматори ", Сдружение за правна помощ на потребителите, Федерация на потребителите в България, Гражданско придвижване "Днес ", Български потребителски център, Българска асоциация по водите, Съюз на ВиК операторите в Република България, персонално до всички ВиК оператори в страната, десетки жители.

Още по тематиката вижте и във видеото нагоре.

Шоково повишаване на природния газ от есента, предвижда специалист

Мая Манолова дава новата цена на парното и тока на прокурор

Иван Иванов остава отпред на КЕВР

Сръбски пенсионер предлага бъбрека си против сметката за ток

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР