Цена на газа в България ЕнергетикаКЕВР утвърди 60-процентното поскъпване на

...
Цена на газа в България ЕнергетикаКЕВР утвърди 60-процентното поскъпване на
Коментари Харесай

„Булгаргаз“ очаква по-голямо поскъпване на газа през септември

Цена на газа в България ЕнергетикаКЕВР утвърди 60-процентното повишаване на газаЕнергетикаСлед опасността на регулатора „ Булгаргаз “ разгласи цена за октомври
Прогнозната цена на природния газ ще е към 350 лв. за мегаватчас, което е нарастване към 17% по отношение на цената за август. Това сподели изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Деница Златева след днешното съвещание на КЕВР. Поредното повишаване се прибавя към 60-те %, утвърдени от регулатора за август, когато цената приближи 298 лева./MWh.

Към момента има входирано заявление за цена 315.61 лева./MWh, или 6% повишаване на месечна база. Предложението обаче бе направено на 11 август, а от този момент до момента цените на суровината в Европа скочиха с десетки проценти. Окончателното решение за цената за септември ще бъде взето на закрито съвещание на КЕВР на 1-вото число на месеца.

Изключително значимо е интерконекторът Гърция – България да стартира да действа от 1 октомври и контрактуваните количества природен газ с азерския снабдител на контрактуваната цена, която е доста атрактивна, да може да везе в ценовия микс за октомври ", коментира Деница Златева по време на съвещанието.

Тя увери, че всички институции – и българските, и гръцките – поставят всички старания да завършат връзката в период и тя да стартира да доставя по-евтината суровина. Златева чака до 10 септември да получи увещание и удостоверение от оператора, че тръбата ще стартира да действа търговски от 1 октомври и тогава по-евтиният газ ще бъде включен в общия микс.

Считам, че през октомври цената за българските консуматори най-сетне ще стартира да понижава, най-много заради стартирането на интерконектора, само че дружно с това разчитаме " Булгаргаз " да взе участие в открити процедури на " Газов Хъб Балкан " и да закупува слотове и потенциал за транспорт и последователно да отмине този тежък интервал за снабдяването и цената на газа ", сподели в умозаключение ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР