Цена на газа в България ЕнергетикаБулгаргаз“ предложи още по-голямо намаление

...
Цена на газа в България ЕнергетикаБулгаргаз“ предложи още по-голямо намаление
Коментари Харесай

КЕВР коригира с 46 ст. надолу ценовото предложение на „Булгаргаз“

Цена на газа в България Енергетика„ Булгаргаз “ предложи още по-голямо понижение на цената на газаЕнергетика„ Булгаргаз “ предлага 45% по-евтин газ за ноември
Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ от 123.01 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). Регулаторът заяви, че след инспекция на всички разноски за закупуване на синьото гориво е коригирал с 46 стотинки надолу днешното предложение на „ Булгаргаз “. В последна сметка понижението на цената по отношение на октомври е над 47%.

КЕВР откри, че в цената, препоръчана от публичния снабдител през днешния ден, безпричинно са били включени разноски в размер на 1 243 575 лева за доставка на количества на Виртуална комерсиална точка България. Тези разноски са извадени от общите разноски на публичния снабдител за покупка на природен газ, които образуват цената за ноември и по този начин се икономисват стотинките на бизнеса и топлофикациите за всеки изразходван мегаватчас.

В ценовия микс за този месец е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по приключения интерконектор Гърция – България. Необходимото количество е обезпечено и с два контракта за доставка на втечнен природен газ, подписани от „ Булгаргаз “ ЕАД след проведени тръжни процедури. Количествата, надвишаващи поръчките на клиентите за ноември, ще бъдат употребявани за нагнетяване в газохранилището „ Чирен “ и за продажба на свободния пазар, оповестяват от КЕВР.

Значително по-ниската цена за ноември се дължи на конкурентните ценови условия по дълготрайния контракт за доставка на природен газ от Азербайджан. Цената на тези количества е образувана напълно от котировките на петрола за интервал от 6 месеца обратно и не зависи от динамичността на борсовите цени на европейските газови пазари. Важна роля за по-ниската цена имат конкурентните цени, получени на извършените търгове за доставка на полутечен природен газ и сензитивното понижение на борсовите показатели на интернационалните газови пазари. Спрямо настоящите газови показатели постигнатите от „ Булгаргаз “  отстъпки варират сред 38% и 50%.

Заради поевтиняването на газа КЕВР ще резервира сегашните цени на парното и топлата вода и те няма да бъдат променяни от 1 януари 2023 година
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР