Целувката си има свой собствен ден и той се отбелязва

...
Целувката си има свой собствен ден и той се отбелязва
Коментари Харесай

Днес е Денят на целувката: митове и факти за нея

Целувката си има собствен личен ден и той се отбелязва на 6 юли. Световният ден на целувката за първи път се чества във Англия през 1988 година.

Експерти пресметнали, че всеки гражданин на планетата в живота си се целува приблизително по 100 хиляди пъти. Никой от тях обаче не знае по какъв начин по този начин у индивида се е появило желанието за целувка.

За смисъла на целувката са изречени доста нежни и мъдри пояснения. Целувката на двама влюбени е в основата на творчеството на най-великите музиканти, художници, само че и на доста учени. Физиологическата цел на този обред е да се замени антигенен материал за разбор. С други думи, имунната ни система се пробва да дефинира до каква степен има късмет потомството от избран човек да излезе крепко. Смята се, че целувка най-малко един път на ден се отразява удобно върху психическото здраве. За да има резултат за тялото обаче, тя би трябвало да продължава най-малко 3 минути, пресметнали учените. Именно тогава в организма се създават доста хормони на щастието - ендорфини. Целувката успокоява нервната система и предотвратява напрежението. Хората, които обичат да се целуват, като предписание са оптимисти и реализират значими персонални и професионални триумфи, написа moreto.bg.

Как се е появила целувката?

В света съществуват най-различни митове за появяването на целувката. Една от тях споделя, че целувката е измислена от средновековните рицари, които по този метод разбирали дали техните съпруги са пили вино. Според друга целувката идва от връзката сред майката и бебето. Не са малко и тези, които имат вяра, че целувката уста в уста е измислена още от маймуните. Въпреки, че произходът на целувката не е толкоз значим, забавен е фактcj, че учени, антрополози, историци и философи нямат тъкмо обяснени за какво се е появил този акт.

С какво е потребна целувката

Първо, целувката е една културна традиция. Почти в целия свят, хората, които навлизат в сантиментална връзка усещат нуждата да се целунат. Страстната целувка усилва пулса с над 100 и повече удара в минута. Целувката усилва равнището на хормоните в кръвта и може да удължи живота с една минута. При буйна целувка се губят 6,4 килокалории за една минута. Целувката възстановява киселинността в устата, успокоява нервната система и предотвратява напрежението.

Опасности

Чрез целувката се предават херпес, хепатит А и В и други заразни заболявания. Колкото до стотиците разнообразни бактерии - за наслада 95% от тях не са рискови.

Парадокси

И през днешния ден целувката се счита за закононарушение в щата Индиана в Съединени американски щати. Там работи закон, който не разрешава " на мъжа с мустаци да целува човешко създание ". В щата Кънектикът пък е неразрешено дамите да бъдат целувани в неделя. А в щата Айова локалният шериф може да арестува всеки, който целува чужд.

Любопитни обстоятелства:

• Най-ранните писмени доказателства за целувката идват от са от северноиндийски санскритски ведически текстове, датиращи от преди 3500 години.

• Страстната целувка кара зениците ни да се уголемяват – евентуално това е една от аргументите, заради които хората си затварят очите до момента в който се целуват.

• По време на целувка 34 от лицевите ни мускули са дейни.

• Две трети от хората накланят главата си надясно до момента в който се целуват. 

• Мъжете избират лигавите целувки повече от дамите. При мощният пол целувките могат да покачат производството на хормона окситоцин, който предизвиква възприятието на обвързаност.

• Хората не са единствените типове, които показват сходно държание посредством целувка. Човекоподобните маймуни също допират устните си, с цел да изразят неспокойствие, обвързаност или помиряване.

• Според разнообразни изследвания, хората помнят повече детайлности за първата си целувка, в сравнение с за първия полов опит.

• Целувката е като дрога за телата ни и може да насърчи производството на допамин. Допаминът, невротрансмитер, обвързван с възприятията за предпочитание и премия, се повишава, когато претърпяваме нови неща, по тази причина целувката с нов човек може да бъде толкоз специфична.

• Устните ни са покрити с чувствителни нервни окончания, тъй че даже и при напълно леко потъркване може да провокира приятни страсти, които ни предизвикват да продължим да се целуваме.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР