Целта за присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС

...
Целта за присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС
Коментари Харесай

Сложната политическа реалност в Босна и Херцеговина затруднява пътя ѝ към ЕС

Целта за присъединение на страните от Западните Балкани към Европейски Съюз до 2030 година би могла да бъде добре пристигнала за процеса на присъединение на Босна и Херцеговина към Европейски Съюз, само че казусът с конституционните промени и неналичието на политически консенсус, нужен за предприемане на по-нататъшни стъпки към започване на договаряния с Европейски Съюз, може да попречи на тази амбици, оповестява „ European Western Balkans “.


Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел упорства за ускорение на периодите за присъединение на страните кандидатки към Европейски Съюз. " Разширяването към този момент не е фантазия ", съобщи той на стратегическия конгрес в Блед, Словения, където се събраха водачи от района. Според Мишел е време да се върви напред.

" Все още има доста работа за извършване. Тя ще бъде сложна. Вярвам, че до 2030 година би трябвало да сме подготвени - и от двете страни - да се разтеглим ", сподели Мишел и добави, че разширението към момента е и ще остане развой, учреден на заслугите, което значи осъществяване на критериите за господство на закона, използване на европейските стопански стандарти и координиране с Брюксел във връзка с външната политика.

Пет страни от Западните Балкани имат статут на кандидатки, само че процесът на присъединение е в застой от няколко години. Една от тях е Босна и Херцеговина. След съветската експанзия през декември 2022 година Европейски Съюз даде статут на претенденти на Молдова и Украйна, както и на Босна и Херцеговина. Следващата цел за управляващите на Босна и Херцеговина е започването на преговорни договаряния.

През октомври Европейската комисия ще разгласява отчети за напредъка на Босна и Херцеговина и други страни от Западните Балкани. Според водачите в Босна и Херцеговина те чакат позитивна оценка и рекомендация от Европейската комисия за започване на договаряния.

Лидерите на партиите, съставляващи ръководещото болшинство на държавно равнище, реализираха съглашение след среща в Източно Сараево на 22 август да внесат в парламентарната процедура три законопроекта, свързани с процеса на присъединение към Европейски Съюз.

Един Дилберович, шеф на Дирекцията за европейска интеграция в Босна и Херцеговина, споделя, че през последните няколко месеца се вижда, че управляващите в Босна и Херцеговина работят старателно и реализират съответни резултати.

" Бяха признати няколко закона, които съставляват обилни стъпки към реализирането на целите. Наред с другото, беше признат Законът за изменение на Закона за Висшия правосъден и прокурорски съвет (ВСПС) - първият от четирите закона, свързани с върховенството на закона. Освен това бяха признати Закона за изменение на Закона за омбудсмана по правата на индивида, Закона за свободния достъп до информация и други. Баха подхванати и значими стъпки за напредъка на БиХ в региона на промяната на обществената администрация, миграцията и ръководството на убежището, битката с проведената престъпност и други ", изяснява Дилберович.

Дамир Капиджич, доцент във Факултета по политически науки в Сараево и член на Политическата консултативна група " Балканите в Европа " (BiEPAG), споделя за EWB, че започването на договаряния може да бъде мощен тласък за съдействие сред членовете на ръководещото болшинство в Босна и Херцеговина.

" Подобно съглашение, без значение от неговия темперамент и въпросите, за които се отнася, е сигнал за съществуването на ръководещо болшинство, което е готово да сътрудничи и да прави отстъпки. Това може да бъде за започване на договаряния, само че също по този начин и с друга цел. Ако има съответни и мощни тласъци за такова съдействие, като да вземем за пример започването на договаряния, то ще бъде по-лесно постижимо ", споделя Капиджич.

Изненадващо примирителни думи от страна на водачите на политическите партии, формиращи ръководещата коалиция в Босна и Херцеговина, пристигнаха след месеци на взаимни обвинявания в подкопаване на конституционния ред и нарушение на съдружните съглашения. Непосредствен мотив за това бяха опитите на президента на Република Сръбска да подкопае Конституционния съд на Босна и Херцеговина и престижа на висшия представител Кристиан Шмид посредством приемането на специфични закони в Народното събрание на районен съд.

Кои са главните спънки по европейския път на Босна и Херцеговина?

За да стартира договаряния за присъединение към Европейски Съюз, Босна и Херцеговина би трябвало да извърши 14 съществени целта, посочени в мнението на Европейската комисия от май 2019 година по отношение на кандидатурата ѝ за участие в Европейски Съюз. Тези цели обгръщат области като демокрацията и функционалността на страната, върховенството на закона, главните права и промяната на обществената администрация.

Недим Хогич, откривател от Училището за напреднали проучвания " Сант " Анна ", споделя за EWB, че има две съществени спънки пред европейския път на БиХ.

" Първата е неналичието на консенсус измежду водещите политически участници за това по какъв начин да бъдат изпълнени останалите цели. Втората е разделянето измежду външните участници във връзка с това дали БиХ е подготвена да стартира договаряния и какво равнище на конституционни промени би трябвало или не би трябвало да предприеме ", счита Хогич.

Според него тези разнообразни визии измежду вътрешните участници намират отражение и в интернационалното пространство, което затруднява БиХ да получи ясни критерии, които да дефинират идващите стъпки на страната.

" Това е най-очевидно при осъществяването на решенията на Европейския съд по правата на индивида и по въпроса за държавната благосъстоятелност, където има голям брой разнообразни концепции, които не са хармонизирани ", добавя Хогич.

Дамир Капиджич акцентира, че пречките се въртят към политическата успеваемост и политическите институции.

" Не става въпрос за проблематичност на самите институции или на техните процедури за взимане на решения, а по-скоро за политическите артисти (партии, представители и т.н.), които не одобряват разговора и компромиса като съществени предпоставки в процеса на взимане на политически решения ", счита Капичич.

За разлика от Капиджич и Хогич, шефът на Дирекцията за европейска интеграция в Босна и Херцеговина Дилберович споделя, че в процеса на интеграция в Европейски Съюз избират да приказват за провокации, за които е належащо да се намерят подобаващи решения, а не за спънки.

" За политиката и институциите в Босна и Херцеговина сега е от решаващо значение да продължи позитивната наклонност във връзка с напредъка в осъществяването на 14-те основни целта. На първо място е належащо да се одобряват Закона за съдилищата в Босна и Херцеговина, Закона за попречване на спора на ползи на държавно равнище, както и да се завърши процеса на правене и приемане на Програмата за интеграция на Босна и Херцеговина в Европейски Съюз. От значително значение е също по този начин да се подсигурява, че всичко, което е признато, се извършва и ползва, защото това е нещо, което Европейската комисия също следи и прави оценка ", споделя Дилберович.

Той акцентира, че за започване на договаряния за присъединение първото изискване е постигането на съответни резултати в осъществяването на 14 основни целта, а второто - единомислещо политическо решение на 27-те страни - членки на Европейски Съюз.

" От управляващите и институциите в Босна и Херцеговина зависи да се съсредоточат върху своята част от работата, което значи приемане и използване на допустимо най-вече съответни разпореждания и други актове, защото съответните резултати са най-хубавият мотив за прекосяване към идната фаза на процеса ", заключава Дилберович. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР