Целта ни е гражданите и бизнесът да бъдат в центъра

...
Целта ни е гражданите и бизнесът да бъдат в центъра
Коментари Харесай

Министър Божанов: Искаме да намалим със 70% срещата на гражданите с администрацията

Целта ни е жителите и бизнесът да бъдат в центъра на административното обслужване. Да не се губи тяхното време в циркулиране на гишета. Това съобщи министърът на електронното ръководство Божидар Божанов на брифинг в постройката на Държавна организация „ Електронно ръководство “, където той показа целите и най-неотложните въпроси пред повереното му министерство. Важно е електронизирането на основни за страната регистри – да се направи централизирана система, която да сплоти тези регистри, с цел да бъдат те комфортни за прилагане.

Визията, залегнала и в предизборната стратегия, е да се слагат жителите и бизнеса в центъра на административното обслужване - това звучи познато, само че до момента не се случило. Електронното ръководство ще понижи със 70% срещите с администрацията и ще способства стопанската система да стане по-конкурентноспособна като спести време, нерви и средства на жителите и бизнеса.
Кой е Божидар Божанов, новият министър на електронното ръководство
Божидар Божанов е ИТ специалист и бизнесмен, oсновател на компания за осведомителна сигурност. Роден е в Бургас, израснал в Димитровград...
Прочети повече
Сред основните тематики пред министерството Божанов изброи електронната идентификация, електронните регистри и контролът по тях. Електронната идентификация би трябвало да разреши елементарен, бърз, комфортен и безвъзмезден достъп до електронните услуги. В момента електронните подписи като се изключи че не са безвъзмездни, не могат по никакъв метод да се нарекат комфортни и основават спънки даже на механически грамотни хора.

Електронните регистри би трябвало да бъдат обществени и налични за цивилен деятели и медии, с цел да могат да бъдат обработвани и да се вършат разбори къде отиват обществените средства.

Ще се работи по структуриране на министерството като то според съдружното съглашение ще се базира главно на Държавна организация „ Електронно ръководство “. „ Информационно обслужване “ АД също ще бъде под шапката на министерството. Това е гъвкава структура, която ще разреши бързо реализиране на резултати. Целта е за към два месеца това да бъде основано, сподели министърът.

Министър Божанов разгласи и краткосрочните цели, с които стартира работата си: 
Електронната идентификация като ще се работи по пилотна система с потреблението на мобилните телефони. Личните карти също остават приоритет, защото всички те би трябвало да имат безконтактен достъп, само че тази цел е по-далечна във времето. За момента тяхната комфортна опция са точно мобилните телефони.  Отпадане на най-често изискваните от администрацията удостоверения и тяхното събиране на едно място. Тези данни ще се събират по длъжностен път. Отпадане на анахронизми като печати, сини талони, стикери, които исторически са имали своята изгода, само че в днешния свят с всеобщ достъп до интернет са непотребни. Малко по-далечна цел е дигитализирането на трудовите книжки. На този стадий това към момента не е допустимо, защото не всички данни в тях са налични в регистрите и първо следва да се направи тяхното прекачване. Оптимизация на редица процедури като да вземем за пример регистрацията на колите в КАТ. Божидар Божанов, Демократична България: Когато политическата воля е ориентирана към корупция, няма електронно държавно управление (ВИДЕО)
Подадохме тъжба във Върховен административен съд против решението на ЦИК да се броят разписките от машинното гласоподаване първо тъй като чисто формалният мотив е,...
Прочети повече
Важен миг е и надграждането на системата на Националната база данни за популацията, на Търговския и Имотния указател, като всички те ще имат нови функционалности. Ще се обърне внимание на доизграждането на Националната здравноосигурителна система. И не на последно място Държавният хибриден частен облак, който ще бъде усъвършенстван с прибавяне на нужния програмен продукт, с цел да може цялата държавна администрация да получи достъп до него. 



Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР