Целта на визитата е да се развие политическият диалогБългария търси

...
Целта на визитата е да се развие политическият диалогБългария търси
Коментари Харесай

Газова прошка търси България от Русия

Целта на визитата е да се развие политическият разговор


България търси газова амнистия от Русия – с това заглавие съветският вестник “Взгляд ” разяснява двудневното работно посещаване на българския президент Румен Радев в Москва и в Сочи и по-точно самодейността му за директна газова връзка сред двете страни с наименованието “Български поток ”. Идеята бе стартирана от държавния ни глава в изявление за вестник “Комерсант ”, в навечерието на визитата на Радев в Русия.

Целта на моята аудиенция е да възстановим политическия разговор на най-високо равнище след дългогодишно спиране, тъй като този разговор е значим за сполучливо съдействие във всички области от съвместен интерес. Това сподели президентът Румен Радев при започване на срещата си с съветския президент Владимир Путин в резиденцията “Бочаров бързей ” в Сочи.

Той акцентира, че неговата аудиенция е в навечерието на празника на българската култура и просвета и на славянската книжовност – 24 май. “Още по-радостно е, че през днешния ден нашите нации дружно честват този празник. Заедно означаваме и една знакова годишнина – 140 години от Освобождението на България и Руско-турската освободителна война, с помощта на която България възкръсна на картата на Европа ”, сподели Радев. Затова, по думите му, връзките сред двете страни са по-особени. Не се основават единствено на чисто политически и стопански ползи, а на дълбоките исторически, духовни, културни и езикови връзки сред нашите нации.

Руският президент Владимир Путин приветства Радев в Русия и уточни, че визитата е във връзка със 140-ата годишнина от Освобождението на България от османско робство. “Това е една от най-важните дати в общата ни история ”, добави президентът Путин. Руският държавен глава означи, че с това двустранните връзки не се лимитират и има доста неща, които свързват двете страни.

“С президента Путин направихме стратегически обзор на нашите решения. Разгледахме всички благоприятни условия, имаме в действителност голям капацитет в най-различни сфери. Радващото е, че вследствие на моята аудиенция имаме позитивен подтик и на българското държавно управление, което се зае по-сериозно с българо-руските връзки. Поднових своята покана към президента Путин да посети България и то в година, в която означаваме 140 година от нашето Освобождение ”, съобщи Радев след формалната среща.

Покана


Чакат Борисов в Кремъл


Министър-председателят Бойко Борисов има покана за посещаване в Москва в края на месеца. Това потвърдиха пред „ Труд ” от Министерския съвет откакто Путин заяви новината. Припомняме, че двамата организираха телефонен диалог и са коментирали възможна среща още при започване на март. Тогава двамата разискаха енергийните планове в България. Борисов срещна Путин и с развиването на тематиката за Западните Балкани, върху която подчертава Българското председателство на Съвета на Европейския съюз – създаване на транспортна и цифрова съгласуваност в района, както и развиване на електроенергийната и газопреносната инфраструктура.

Отзиви в Москва


София си получи урока


 03-10 Отказът на България от “Южен поток ” бе най-груба неточност. Турция незабавно се възползва от шанса си, а Германия строи “Северен поток 2 ”. Добър урок за София.

Руският сенатор Алексей Пушков в туитър


Старият маршрут е преференциален


 03-11 От икономическа позиция маршрутът по остарелия “Южен поток ” е преференциален за Русия. Тръбата с мощ 15,75 милиарда куб. м идеално би паснала за угаждане на потребностите на Балканите. Но България се появи като несамостоятелна страна. Разговаря с американски сенатори и се отхвърли от плана. Сега “Турски поток ” може да продължи към Гърция, а може и към България.

Игор Юшков, специалист от Фонда за национална енергийна сигурност, пред “Взгляд ”


Чиста проба популизъм


 03-12 Това е чиста проба популизъм, връщане към “Южен поток ” няма да има. Вътрешната политика на България зависи от външни инструкции и това сподели несполучливият опит с “Южен поток ”. Въпреки културните и исторически връзки, България е страна от НАТО и Европейски Съюз с много слаба стопанска система, подвластна от външна поддръжка.

Алексей Антонов, съветски анализатор, пред “Газета.ру ”

Ново бъдеще за плана “Белене”


В Сочи са прегледани документи


Казваме до края на юни за оборудването на АЕЦ

 Официалните делегации на българския и на съветския президент разговаряха в резиденцията “Бочаров бързей ” в Сочи. Официалните делегации на българския и на съветския президент разговаряха в резиденцията “Бочаров бързей ” в Сочи.
Българското министерство на енергетиката ще показа до края на юни разнообразни разновидности за потребление на създаденото съветско съоръжение за АЕЦ “Белене ”.

Руската държавна корпорация “Росатом ” е подготвена да взе участие в плана АЕЦ “Белене ” под всякаква форма, каквато дефинира българското държавно управление. Първият заместник-генерален шеф на “Росатом ” Кирил Комаров приветства желанието за обновяване на плана.

Българското ми­нистерство на енергетиката би трябвало да показа до края на юни на съветската страна разнообразни разновидности за потребление на създаденото съветско съоръжение за АЕЦ “Белене ”, в това число за рестартиране на плана.

На разположение на президента Румен Радев и на президента на Русия Владимир Путин са били документи, които са разисквани по време на срещата им в Сочи. Според ТАСС в документите се показва, че договарянията за удължение на живота на Шести блок на АЕЦ “Козлодуй ” с “Росатом ” би трябвало да приключат до края на юли 2018-а.

С съвсем цялостно единогласие от 137 гласа “за ” и единствено един – “въздържал се ”, българският парламент реши при започване на март да разпореди на министъра на енергетиката Теменужка Петкова до 30 юни да внесе съответни оферти за опциите за реализация на плана АЕЦ “Белене ”. България подвига мораториума за строителството на АЕЦ “Белене ”. Както е известно, министър председателят Бойко Борисов заяви, че до седмици държавното управление ще внесе в Народното събрание предложение планът да бъде размразен. А представители на Китайската национална нуклеарна корпорация оповестиха, че са заинтригувани от построяването на АЕЦ “Белене ”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР