Целта на Светия синод е да бъде вдигната схизмата от

...
Целта на Светия синод е да бъде вдигната схизмата от
Коментари Харесай

Митрополит Антоний: Светият синод не действа едностранно относно МПЦ

Целта на Светия синод е да бъде вдигната схизмата от Македонската православна черква и да се възвърне евхаристийното общение с останалите поместни църкви, сподели в студиото на " Денят стартира " Западно и Средноевропейки митрополит Антоний.

 Светият синод е подготвен да спомага за каноническия статут на Македонската черква Светият синод е подготвен да спомага за каноническия статут на Македонската черква
Единодушно - Светият Синод реши да стартира договаряния с Македонската православна черква и останалите поместни православни църкви за установяването на к...
Западно и Средноевропейки митрополит Антоний: Не бива да бъде потикван този развой и възприеман единствено от страна на БПЦ, тъй като нашата черква взе това свое решение, с цел да може в действителност да се съгласува с останалите православни поместни църкви, като спомагаме за кананоичния статут на МПЦ, с цел да излезе от тази схизма и да се възвърне евхаристийното общение с останалите поместни църкви. Това е най-важното, тъй като тази черква към този момент дълги години страда от тази изолираност. Ние сме длъжни на поисканото от тях подпомагане да откликнем.
Митрополит Антоний изясни и че към този момент е основана комисия, която да разиска всички елементи с сходна комисия, излъчена от МПЦ.
Западно и Средноевропейки митрополит Антоний: Решението на Светия синод е ясно, то не е двузначно. Водени от нашия дълг, проявявайки христианска обич Светият синод благоразсъди и след обстойни разисквания взе това свое решение да спомага пред поместните православни църкви за определяне на каноничния статут на Македонската православна черква. Веднага по-късно Светият синод излъчи комисия, която включва две трети от членовете на синода - 8 митрополити, ръководител е Старозагорският митрополот Киприян. Именно тази комисия ще се срещне първо с такава излъчена комисия, която към този момент има от Македонската православна черква, където да можем да конкретизираме, да уточним детайлностите от техните претенции, та да можем всички ние да отидем и да се застъпим пред всички поместни православни църкви с ясни и съответни претенции от страна на МПЦ. Оттам нататък да чакаме решенията им.
Това е единственото канонично решение, не трябва да се преглежда едностранно и под натсиск, няма по какъв начин да стане да признаем едностранно автокефалията на МПЦ, бе безапелационен митрополитът.
Западно и Средноевропейки митрополит Антоний: Ако го създадем, има заплаха сами да попаднем под схизма, а при този вид няма по какъв начин да помогнем на МПЦ. Трябва да се абстрахираме от крайни националистически настроения.
Той означи, че Светият синод ще се допитва и до канонисти и историци по въпроса, с цел да може връзките сред МПЦ и другите поместни православни църкви да бъдат доведено до един сполучлив край.

Схизмата е въведена от Сръбската черква. В момента текат диалози сред двете църкви, само че точно Сръбската би трябвало да вдигне схизмата, означи митрополит Антоний.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР