Целта на Светия синод е да бъде вдигната схизмата от

...
Целта на Светия синод е да бъде вдигната схизмата от
Коментари Харесай

Митрополит Антоний: Светият синод не действа едностранно относно МПЦ


Целта на Светия синод е да бъде вдигната схизмата от Македонската православна черква и да се възвърне евхаристийното общение с останалите поместни църкви, сподели пред Българска национална телевизия Западно и Средноевропейки митрополит Антоний.

„ Не бива да бъде подтикван този развой и възприеман единствено от страна на БПЦ, тъй като нашата черква взе това свое решение, с цел да може в действителност да се съгласува с останалите православни поместни църкви, като спомагаме за кананоичния статут на МПЦ, с цел да излезе от тази схизма и да се възвърне евхаристийното общение с останалите поместни църкви. Това е най-важното, тъй като тази черква към този момент дълги години страда от тази изолираност. Ние сме длъжни на поисканото от тях подпомагане да откликнем “, сподели митрополит Антоний.

Той уточни, че към този момент е основана комисия, която да разиска всички елементи с сходна комисия, излъчена от МПЦ и акцентира, че решението на Светия синод е ясно, то не е двузначно. Тя включва две трети от членовете на синода - 8 митрополити, ръководител е Старозагорският митрополот Киприян. Именно тази комисия ще се срещне първо с такава излъчена комисия, която към този момент има от Македонската православна черква, „ където да можем да конкретизираме, да уточним детайлностите от техните претенции, та да можем всички ние да отидем и да се застъпим пред всички поместни православни църкви с ясни и съответни претенции от страна на МПЦ. Оттам нататък да чакаме решенията им “, съобщи митрополитът.

„ Водени от нашия дълг, проявявайки христианска обич Светият синод благоразсъди и след обстойни разисквания взе това свое решение да спомага пред поместните православни църкви за определяне на каноничния статут на Македонската православна черква “, сподели още той.

Това е единственото канонично решение, не трябва да се преглежда едностранно и под напън, няма по какъв начин да стане да признаем едностранно автокефалията на МПЦ, бе безапелационен митрополит Антоний. „ Ако го създадем, има заплаха сами да попаднем под схизма, а при този вид няма по какъв начин да помогнем на МПЦ. Трябва да се абстрахираме от крайни националистически настроения “, изясни той.

„ Светият синод ще се допитва и до канонисти и историци по въпроса, с цел да може връзките сред МПЦ и другите поместни православни църкви да бъдат доведено до един сполучлив край. Схизмата е въведена от Сръбската черква. В момента текат диалози сред двете църкви, само че точно Сръбската би трябвало да вдигне схизмата “, означи митрополит Антоний. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР