Целта на съдебната реформа е българските граждани да получат качествено

...
Целта на съдебната реформа е българските граждани да получат качествено
Коментари Харесай

Властта е удовлетворена от мониторинговия доклад на ЕС

Целта на правосъдната промяна е българските жители да получат качествено правораздаване. В отчета на Европейска комисия се установи, че през последната година България е траяла с напъните си да извърши рекомендациите на въпросния отчет. Като достижение можем да отбележим, че рекомендации номер 1, 2 и 6 са краткотрайно затворени. Въпреки това Европейска комисия смята, че развиването на осъществяването на някои от рекомендации продължава.

Това съобщи на ексклузивен брифинг в Министерския съвет външния министър Екатерина Захариева по отношение на мониторинговия отчет на Европейска комисия по отношение на напредъка на страната ни.

,,Ако продължим с това движение, България ще може да завърши механизма до края на мандата на тази комисия. Много е значимо обаче и другите рекомендации за бъдат изпълнени'', уточни още Захариева.

,,В отчета ясно са посочени позитивните оценки от Комисията, като да вземем за пример прозрачността, публикуването на отчетите, законодателните промени. В позитивна тенденция е регистрирана и битката с корупцията на високите етажи, както и корупцията на локално равнище и граници'', добави външният ни министър.

,,Заключението на Европейска комисия е, че има забележителен прогрес и най-много във връзка с всички три индикатора, които към момента не са затворени. За да бъдат затворени за непрекъснато, би трябвало да бъде затворен целият механизъм от шестте препоръки'', разясни вицепремиерът Захариева.

,,За да се стигне до затварянето на тези рекомендации е регистрирана работата на правосъдната система във всичките й звена. Благодаря на Комисията и на работата на специалистите за позитивния отчет, който получихме'', приключи Захариева.

Положителната оценка, която е дадена на Министерство на вътрешните работи, по индикатор 6 - "борба с проведената престъпност ", одобрявам като справедлива оценка, резултат от старания, които са полагани през годините взаимно с прокуратурата, по-специално Специализираната прокуратура, съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Оценката се базира и на интернационалната активност на ГДБОП, резултат е и от доверието, което е построено с партньорските служби в противодействието на проведената престъпност. Министерство на вътрешните работи предприе доста стъпки за укрепването на потенциала на ГДБОП. В интернационален проект службата работи извънредно добре, употребява се с доверието на всички партньорски служби, акцентира Маринов.

Оценките са положителни към този момент в няколко отчета, което демонстрира, че укрепваме потенциала на Министерство на вътрешните работи да се бори дейно с проведената престъпност. Тези оценки ни карат да продължим ефикасната работа. На първо място работим за сигурността на българските жители и се надяваме да реализираме още по-добри резултати, тъй че индикатор 6 - "борба с проведената престъпност ", да бъде затворен дефинитивно и мехнизмът за наблюдението да бъде преустановен преди приключването на мандата на Европейската комисия, сподели още вътрешният министър.

Министерството на правораздаването показва своята решителност, че ще продължим работата си по осъществяване на всички рекомендации, тъй че хоризонтът да бъде реалност през идните месеци, съобщи министърът на правораздаването Цецка Цачева по време на брифинг. Тя благодари на Европейска комисия за високата оценка.

„ Докладът е позитивен, справедлив, ясно акцентира постигнатите резултати ", изясни тя.

Според Цачева Комисията показва, че напредъкът е забележителен. А 6 от индикаторите, измежду които независимостта на правосъдната система, се смятат за условно затворени. По останалите рекомендациите сме покрай осъществяване.

„ Дадена е извънредно висока оценка за напъните на държавното управление на цялостна правна рамка за корупцията по високите етажи на властта, както и за гладкото обединение на обособените структури в новата комисия “, изясни Цачева.

Според нея Европейска комисия прави оценка като обилни измененията в Наказателния кодекс, които имат за цел битка с проведената престъпност.

„ Напредъкът в тази област също е значителен. Положителна е оценката на прокуратурата за усъвършенстване на районните прокуратури “, уточни тя.

Министърът добави, че България прави оценка извънредно високо декларираното доверие.

„ Правителството декларира своята продължаваща решителност за консолидиране на напъните на постигнатите резултати “, счита Цачева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР