Целта на промените в Закона за авторското право и сродните

...
Целта на промените в Закона за авторското право и сродните
Коментари Харесай

Адв. Василев: Законопроектът за авторското право цели да унищожи малките и средни платформени оператори

Целта на измененията в Закона за авторското право и сродните му права е да убие дребните и междинни платформени снабдители на телевизия и интернет. Това сподели в изявление за БГНЕС юристът и специалист по медийно право и народен представител в 41-то Народно заседание Емил Василев.

Той разяснява въвеждането на автоматизирани средства за надзор на платформените оператори – точка, която за първи път се появява в закона за авторското право и сродните му права.

„ Дистанционният мониторинг като средство за надзор е нещо положително, само че това, което провокира доста въпросителни в бизнеса, е, че той ще се реализира скрито от третите лица. Кои обаче са тези трети лица? Ако Министерството на културата е едната страна, а другата е платформеният оператор, то тогава кой е третият?

Според него едно от вероятните тълкувания е това да са самите клиенти.

„ Тук поражда въпросът дали някой не слага устройство, с цел да ви управлява скрито какво гледате “, попита Василев.

Неотдавна този въпрос зададохме и ние на Министерството на културата /МК/. От там ни увериха, че този мониторинг не се основава на пийпълметрията и никой не се интересува от това какво гледа потребителят, а задачата е да се следи какъв брой на брой телевизионни стратегии и доставя оператора и дали е уредил правата си върху тях.

„ Пътят към пъкъла е посипан с положителни планове. Не вярвайте доста на МК, че не желае да шпионира потребителите. Те към този момент са създали формулировката в законопроекта. Твърди се, че вносителят му е Съветът по интелектуална благосъстоятелност, който съставлява една междуведомствена конструкция, в която вземат участие държавни органи и частни организации. Всички знаят обаче, че той е основан от сдружението с нестопанска цел „ Терапро ”. Това е организацията на едрия бизнес в областта на медиите и далекосъобщенията в България. В тази организация членуват едрите разпространители на телевизионно наличие и доставчиците на наличие до крайните консуматори “, посочи адв. Василев и акцентира, че този законопроект е направен от „ Терапро “, с цел да е в полза на едрия бизнес. Според него тези текстове и нови положения в предлагани законопроект имат и друга цел – да унищожат дребните и междинни играчи в този бранш.

Адвокатът недоумява и за какво техническите устройства, с които ще се прави този мониторинг ще се утвърждават от министъра на културата Боил Банов, който по негови думи не е експерт в тази област.

„ Ще се употребяват някакви механически устройства, само че не излиза наяве тъкмо какви ще са. В т. 21 в спомагателните разпореждания се споделя, че министърът на културата ще утвърждава лист с такива устройства, които да бъдат употребявани за отдалечен мониторинг на стратегии. При състояние че има ДАМТН, който е държавният орган, който се занимава с одобряването и лицензирането на такива устройства за какво това пълномощие се дава на Министерството на културата “, изясни той и акцентира, че е разумно, той да не търси подпомагане от способената институция щом това не му е вменено по закон.

Най-лошото в тази ситуация е, че на надзор ще бъде подложена „ светлата “ част от бизнеса, а не „ сивата “ и „ черната “, която е значителният проблем на сектора.

От думите му стана ясно, че няма никаква нужда от този законопроект или в случай че желаят да вкарат регулации, то те би трябвало да са в интерес на целия бизнес.

Новите промени във връзка с връчването на актове също разсъни неразбиране в специалиста по медийно право.

„ Тези законодателни промени обслужват мързела на държавната администрация. Тя разполага с властта и всички средства, които са й нужни, с цел да си прави работата. Според мен не е съществено администрацията да твърди, че някакви предприемачи се укриват от тях. Предвидените неща в законопроекта слагат въпроси и основават проблеми, тъй като се оказва, че дребният и междинен бизнес ще бъде окачван на въжето по една ускорена процедура. Достатъчно е администрацията да изпрати едно писмо, вие да не го получите, след което актът за определяне на административно нарушаване се качва в интернет страницата на министерството, и след приключване на 14 дневния период се смята, че връчването е осъществено. Такава опростена процедура не е нужна. Тя лишава от права платформените оператори или мощно ги затруднява. Създава се условия за административен произвол “, уверен е Василев.

Той разкри по какъв начин се е стимулирал шефът на Дирекция „ Авторско право “ в МК Мехти Меликов за нуждата от тези законодателни промени по време на съвещанието на правната комисия в Народното събрание, управлявано от Данаил Кирилов.

„ Той сподели, че задачата на този законопроект е централизация на бизнеса и повишение на цените на крайната услуга. Концентрация на бизнеса значи понижаване на броя на компаниите в областта на електронните известия. В момента в КРС са регистрирани над 300 предприятия, множеството от които са дребни и междинни. Очевидно тази численост се коства супер огромна на „ Терапро “ и тя би трябвало да бъде понижена. Същевременно цената на крайната услуга, която е към 20 лева за интернет и телевизия би трябвало да бъде нараснала, само че с какъв брой още не се знае “, съобщи още юрист Василев.

Той подчертава и на обстоятелството, че Меликов идва от организацията на българските радио и телевизионни оператори – АБРО, които членуват в „ Терапро ”.

„ Как по този начин се оказва, че началник на държавния надзорен орган е тъкмо човек от средите на едрия корпоративен бизнес и чий ползи ще пази. Кои ще бъдат следени – кои по-малко и кои изобщо няма да бъдат проверявани. Това е част от една доста по-голяма тематика, а точно всеобщото инфилтриране на фрагменти на едрия корпоративен бизнес по върховете на държавното ръководство. Меликов е характерен образец. Така обаче е на доста места. Защо толкоз държавни органи се оказаха „ пробити ” под натиска на разнообразни корпоративни ползи “, попита той и даде образец с „ Терапро “, които са наредили на държавната конструкция ГДБОП да ревизира платформен оператори. Според него е неприемливо частно лице да подрежда на ГДБОП какво да прави.

„ Тези корпорации в скоро време ще лишават политическата власт от политиците. Бойко Борисов и тези след него би трябвало доста съществено да намерят метод по какъв начин да отвоюват назад държавността от корпорациите. В момента политиците живеят с илюзията за власт, а те действително не ръководят. Те действително не упражняват държавната власт, а са се сложили според от огромните корпорации “, съобщи Емил Василев. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР