Целта на проекта за строителството на канала Истанбул е да

...
Целта на проекта за строителството на канала Истанбул е да
Коментари Харесай

Доходите от канала „Истанбул” ще достигнат 1 млрд. долара годишно

Целта на плана за строителството на канала „ Истанбул ” е да обезпечи сигурността на корабоплаването, отбраната на популацията и околната среда. Това съобщи министърът на превоза и инфраструктурата на Турция Джахит Турхан за Анадолската организация.

Той обърна внимание на нараствания размер на транспортираните през Босфора артикули.

Броят на преминаващите през Босфора кораби за 15 година е намалял с 25 %, а в това време размерът на товарите се е нараснал с 53 %, отбелязва министърът.

Според него, пропускателната дарба на канал „ Истанбул ” ще бъде 185 кораба за денонощие, до момента в който през Босфора могат да минават едвам 118 – 125 кораба дневно.

Целта на Турция е да сътвори неестествен воден канал – опция на Босфора. „ Пропускателната му дарба ще бъде съвсем три пъти по-голяма от тази на Босфора ”, съобщи Турхан.

Според оценката на държавното управление, приходите от употребата на бъдещия канал „ Истанбул ” в началото ще доближат съвсем 1 милиарда $ годишно.

Максималната пропускателна дарба на канала ще бъде 68 000 кораба. При прекосяването на 50 000 съда годишно през него постъпленията в турския бюджет се чака да доближат 5 милиарда $. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР