„Целта на новият правилник по художествена гимнастика, който ще влезе

...
„Целта на новият правилник по художествена гимнастика, който ще влезе
Коментари Харесай

Мария Гигова: Искаме да върнем художественото в художествената гимнастика

„ Целта на новият устав по художествена гимнастика, който ще влезе в действие след олимпийските игри в Токио е съчетанията да придобият по друг тип. Окончателният му тип ще бъде подготвен след изключителното съвещание на Техническия комитет през март. След това ще то представим за утвърждение на Изпълкома на Международната федерация. Ако бъде признат ще го изпратим на всички страни и всички съдии ще могат да се приготвят за Интерконтиненталния курс, който ще се организира в края на годината през ноември “, това съобщи особено за БНР Мария Гигова откакто се завърна от Лозана, където Техническия комитет разисква идните промени в правилника по художествена гимнастика. Предложенията за тези промени бяха направени по време на симпозиум в Москва предходната седмица.

„ Всички решения, които бяха взети на симпозиума с мнозинство ние също ги приехме. Основно засегнахме компликациите с тяло, компликациите с апарат, колаборациите при ансамблите. Взехме решение да има ограничавания, които ще бъдат в интерес на художествената стойност. Приехме ограничавания в преакробатиката, която се употребява за рисковите динамични извършения и в самостоятелното и в ансамбъла.

Колаборациите при ансамблите ще ги ограничим. Сега сме дали от – до сред 15 и 20, както и сред 15 и 20 компликации с апарат.

Оценката за художествена стойност няма да е във тип на прибавяне на точки, като бонус. Приехме да бъде както до в този момент – с налагане на санкции, само че тези санкции ще бъдат увеличени по този начин, че ще има взаимност на това, което България предложи в това отношение “, добави трикратната си международна шампионка и добави:

„ Ще се отнася до предложенията направени от Русия, да се върнат компликациите по времето на Алина Кабаева, те не отпаднаха напълно. Някои от тях се сплотиха в една група по този начин, че да могат да бъдат изпълнявани единствено един път. Комитетът обаче не ги предлага да залегнат в правилника. Въведохме нова група извършения - сливане на две компликации с
бонус 1 десета. Това сливане обаче не води до сливане в един общ детайл с обща стойност. Елементите, които са съединени остават като две разнообразни компликации, само че ще се бонифицира връзката сред тях.

Решихме още въжето да се употребява в първите две години от новия олимпийски цикъл при ансамблите. След това ще отпадне като обособена дисциплинираност в художествената гимнастика.

Оценката за компликация няма да е отворена. Ще е лимитирана до 9 компликации при самостоятелното и 10 при ансамблите, като при тях ще се разпределя сред работата с тяло и колаборациите. Това също ще докара до една по-добра организация на хореографията на съчетанията.

Освен това взехме решение съдийските бригади да бъдат увеличени и то по оферти на България. Ние предложихме 4-4-4-4 в другите съставни елементи, само че на симпозиума е решено 3-3-3-3 и ние се придържаме към това решение и оставихме броя 3 за всеки панел “, приключи Мария Гигова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР