Целта на Националната програма ИТ бизнесът преподава е да има

...
Целта на Националната програма ИТ бизнесът преподава е да има
Коментари Харесай

1 млн. лева за семинари и курсове по ИТ в училищата

Целта на Националната стратегия " ИТ бизнесът преподава " е да има по-силно взаимоотношение сред ИТ бизнеса и професионалните гимназии. Имаме потребност от по-добре готови учители и от разширение на просветителната среда на учениците , сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на осведомителния ден за представянето на програмата.

" Бях прелестно сюрпризиран от срещите с ИТ бизнеса, когато чух, че доста от тях желаят да преподават в учебно заведение, макар че това са хора, които получават многохилядни заплати " , съобщи министър Вълчев. Затова използваме това предпочитание на експертите от ИТ бизнеса да провеждат семинари по програмата и да се включат в образованието в учебните заведения. Това ще бъде потребно и ще даде спомагателни познания и умения на учениците, само че и на учителите, тъй като един от модулите на програмата е учителите да бъдат обучавани по ИТ, изясни министърът.

Той заяви, че за програмата " ИТ бизнесът преподава " е очакван 1 милион лв., като към момента компаниите аплайват за присъединяване. Всички учители могат да се възползват от програмата, зависи какъв брой компании ще се включат в нея, само че предпочитано ще са учителите с профили и специалности в ИТ , означи министър Вълчев.

По програмата ще могат да се провеждат семинари в учебните заведения от ИТ компании и да се подкрепя образователния развой, като представители на ИТ бизнеса ще могат да преподават в учебно заведение модули за киберсигурност, за 3D решения - за 3D принтери, разработка на програмен продукт и за електронните подписи , изясни Огнян Траянов, ръководител на Българската асоциация по осведомителни технологии. Той сподели, че по програмата ще има курсове и на практика семинари за учителите, с цел да се осъвременят знанията им по ИТ в учебно заведение.

Засега 21 компании ще вземат участие в програмата, като това е самодейност на ИТ бизнеса , показана от три асоциации, дружно с МОН. Това е нов метод, който цели се усъвършенства практическото преподаване в учебните заведения и да се осъвременят знанията на учителите по осведомителни технологии, разясни Огнян Траянов. Той сподели, че над 100 учители от професионални гимназии са пристигнали на днешния информативен ден за представянето на програмата.-->

Директорът на Варненската математическа гимназия Павлин Петков сподели, че за първи път по подобен проведен метод се случват контактите сред гимназиите и ИТ бизнеса. Очакванията са ни този развой на партньорство да се задълбочи и представителите в ИТ бизнеса да влязат в час, като по този метод учениците да получат на практика познания и по-адекватна визия за това, което учат, означи шефът. Той сподели, че за първа година във Варненската математическа гимназия има паралелка " Системен програмист ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР