Целта на Наредба Н-18 е да се намали сивата икономика,

...
Целта на Наредба Н-18 е да се намали сивата икономика,
Коментари Харесай

Търговците укриват годишно 500 млн. лв. годишно, смята Министерството на финансите

Целта на Наредба Н-18 е да се понижи сивата стопанска система, която в България е почти двойна на западноевропейските страни. Това сподели министърът на финансите Владислав Горанов по време на среща с представителите на бизнеса в Министерски съвет, на която се разисква използването на наредбата. По думите му във фокуса на наредбата е основан подобен модел на отчетност, който значително да попречва опцията за укриване на обороти, заяви Българска телеграфна агенция.

Оценките на финансовото ведомство са, че посредством касови заплащания и през интернет търговия се укриват към половин милиард лв. годишно. " Някои имат терзания и употребяват наредбата като смокинов лист за неверния модел за правене на бизнес и затова стачкуват ", добави Владислав Горанов. Според него огромна част от въпросите, които се чуват в обществената среда, се дължат и на недоумение на наредбата.

Министерството на финансите желае да господства справедливостта във всяка сфера на обществено-икономическите връзки, посочи финансовият министър. Той добави, че в случай че всички се обединят към философията на наредбата, има задоволително време, с цел да се решат проблемите й. " Наредба Н-18 е единствено инструмент за по-справедливо отнасяне на взаимоотношенията при правенето на бизнес ", означи Владислав Горанов.

Влизането в действие на наредбата към този момент бе отлагано няколко пъти поради митинги на бизнеса, който визира. Последно това стана в края на януари с 6 месеца. Основният проблем с нея са условията към софтуера на компаниите, с които другите бизнеси имат характерни проблеми.

Новите правила на Наредба Н-18 са ориентирани само към това всички търговци да регистрират действително своите обороти, сподели на собствен ред изпълнителният шеф на Националната организация за приходите (НАП) Галя Димитрова. По думите й това е единственият метод за сполучлива битка със сивата стопанска система и нелоялната конкуренция.

Изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите регистрира, че до момента приходната организация е провела над 300 срещи с представители на всички сектори, с цел да се уточнят обособените въпроси, които са свързани със спецификата на наредбата. Целта на срещите е била да се намерят и механически решения за огромна част от въпросите на бизнеса. Освен това са били основани 3 работни групи с присъединяване на представители на бизнеса от всички сектори. Те са били ориентирани към три съществени посоки - софтуерна фискализация, облекчение на режима на картовите заплащания и модернизиране на фискалните устройства, посредством разширение на тяхната функционалност.

" Нашата концепция за ограничение на сивата стопанска система среща схващане в голямата част от търговците и без значение от всичките досегашни обществени полемики десетки хиляди търговци към този момент работят в цялостно сходство с условията на наредбата ", посочи Галя Димитрова, представена от Българска телеграфна агенция.

Представители на дребния бизнес още веднъж показаха на срещата като проблем запечатването на обекти поради една неиздадена касова записка. Санкцията е регламентирана и в други разпореждания, само че в този момент бизнесът вижда по-голяма възможност това да се случва при само нарушаване.

Нека с ръка на сърце да си кажем, че никой не е бил запечатан ей по този начин. Това е спор, който ще продължи и на техническо равнище, разгласи финансовият министър.

Участници в срещата дадоха образец и с различен проблем. През предходната седмица е имало срив в сървър на Национална агенция за приходите, което значи, че в случай че не могат да се предават повече от 24 часа онлайн данни от принтерите на касовите апарати, то продажбите би трябвало да бъда прекратени. Повредата е била отстранена към два часа и половина преди приключването на периода, което е сложило под риск работата на голям брой магазини, описа представител на комерсиалната верига " Кауфланд ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР