Целта на изпълнителния директор и основател на HyperAspect Павел Павлов

...
Целта на изпълнителния директор и основател на HyperAspect Павел Павлов
Коментари Харесай

Аспектът на софтуера

Целта на изпълнителния шеф и създател на HyperAspect Павел Павлов е компанията да пораства както по доходи, по този начин и по брой чиновници

© Надежда Чипева Още по тематиката
Да сканираш триумфа

Гарет Уилямс, създател на търсачката за полети Skyscanner, пред " Капитал "
16 ное 2018
Не просто още един бар

За близо 10 години от съществуването си столичният One More Bar съумя да се наложи като обичано място на модерния градски човек
2 ное 2018
Онлайн доставки за най-малките

Илиан Илков поема уеб страницата Baby.bg през 2014 година, а през днешния ден в него се оферират близо 40 хиляди бебешки продукта.
19 окт 2018 Влизането в офиса на младата софтуерна компания HyperAspect е необичайно преживяване. Първото нещо, което се вижда, са щанги и тежести, нетипични за централа на софтуерна компания. Второто е, че макар относително необятното пространство в него има едвам няколко души. " Дори не мога да ви кажа какъв брой хора работят тук, в самия офис ", споделя Павел Павлов, създател и изпълнителен шеф на HyperAspect. " Имаме 20 чиновници. Някои работят от морето, от хижи, няма значение. Политиката е, че в офиса си единствено когато има потребност. "

HyperAspect е IT компания, която създава IT решения, основани върху отворен код, които да оказват помощ на фирмите да цифровизират бизнеса си и да го създадат по-ефективен. На 31 години Павлов към този момент има впечатляваща кариера зад тила си. Работил е като софтуерен инженер през по-голямата част от нея. Започва като младши програмист в компания за ERP решения. След това отпътува за Съединени американски щати, където пет години работи в стартъп в Сан Франциско. Следват няколко години като самостоятелен съветник за разнообразни американски компании, до момента в който се връща в България, с цел да основе HyperAspect.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Павлов държи да не загатва имена на други компании – без значение дали клиентите на HyperAspect или някогашните си работодатели. " Вече работим с огромни клиенти, които избирам да не посочвам, тъй като са дейни сега и ги преглеждаме като дълготрайни ", споделя Павлов. Вместо това поменава компаниите описателно – като " компания, която е в областта на здравното обезпечаване " и " стартъп в Съединени американски щати, който се занимава с набирането на медицински личен състав ".

Консултации и лични артикули

Дружеството " ХайпърАспект ", през което оперира компанията в България, съществува от април м.г. За 2017 година отбелязва доходи 162 хиляди лева и облага 26 хиляди лева През първата си цялостна година обаче упованията са за огромен напредък – главно поради забележимата част от разрастването на компанията. Към края на 2017 година тя има едвам двама чиновници, сочат данните на Търговския указател. В момента по думите на Павлов те са 10 пъти повече.

Компанията има две линии на активност: съвещания и лични артикули, които се базират на изкуствен интелект. " Повечето от нещата, които вършим, съществуват неотдавна на пазара, тъй че претендираме, че сме новаторски ", споделя Павлов. Добавя, че главната цел на компанията е да работи с огромния бизнес, само че не изключва опцията да си партнира и със стартъпи.

В момента HyperAspect има два подготвени продукта и още два, които са в стадий на разработка. Първият е HyperLock, който се занимава с разбор на логове (влизане в система с парола). " Когато другите логове влязат в нашата система, от нея клиентите могат да извлекат нужната им информация ", споделя Павлов. В началото HyperLock е създаден като артикул за вътрешно прилагане, само че след това се оказва, че има интерес и от други компании и е доразвит по този начин, че информацията от него да бъде на понятен за бизнеса език, в това число и за хората отвън техническите отдели.

" Техническите условия на продукта лимитират целевата група. Ако компанията е онлайн магазин, той няма потребност от сходно решение, с цел да проучва логовете си ", споделя Павлов. " Това е система, която е ориентирана към компании, които работят с доста системи и генерират големи количества логове. "

Вторият и по-интересен артикул на компанията се споделя Tex. Павлов го разказва като " машинно култивиране на език – да вземем за пример диалогът, който водим сега, да бъде зареден в система и от него да извлечем най-важната информация ". На процедура Tex проучва един към този момент подготвен текст и взима от него най-важното – кой, по кое време, къде и така нататък Софтуерът за момента работи единствено на британски език, само че Павлов споделя, че компанията към този момент има концепция по какъв начин той да бъде уголемен и към български.

Той прибавя, че обяснението какво прави приложението е нереално и точно там се заражда първият проблем с него – по какъв начин да бъде преведено на бизнес език. И дава съответен образец – стартъп в Съединени американски щати, който се занимава с набирането на медицински личен състав. " Там има извънредно доста уеб сайтове, които оферират предложения за работа в сферата. Тяхната концепция беше да свързват обявите от интернет с хората, които излизат от образователните заведения, с цел да се възползват от комисионите на медицинските заведения. "

Проблемът на тези разгласи обаче се оказва методът, по който са написани. В множеството случаи те са дело на HR личен състав или асистенти и постоянно са цялостни с ненужна информация. " Важните обстоятелства са графикът, здравната компетентност, броят на леглата, заплащането. " Задачата на Tex е да одобри всички разгласи за работа и да ги систематизира, като извади единствено най-основното.

Бъдещите артикули

На процедура всички планувани бъдещи артикули на компанията стъпват върху към този момент съществуващите. Например един от тях е HyperNews, платформа за медии, която е основана върху Tex. Тя употребява опциите на софтуера, с цел да търси в международния новинарски поток, като събира вести от формалните източници, обработва ги в системата и извлича най-важното от тях – къде се случват събитията, кои са настоящите лица, кой е пострадал, имена на компании и така нататък

Друг артикул е Ace, който също е основан върху софтуера за обработка на текст, само че е ориентиран към строго избрана група – вложителите. Според уеб страницата на компанията Ace употребява разбор на текст в имейлите на клиентите и работи като личен помощник, който автоматизирано дава информация за всяка компания и субект, който търси даден вложител – доходи, информация от борсата и други. Целта е да се употребява допустимо най-детайлна автоматизирана информация, която да защищити вложителите от неточности.
За Павлов е най-важно, че към този момент съществува главната платформа, която по негови думи разрешава на компанията да покрива всяка промишленост. " От маркетингова позиция това не е най-правилният метод, по тази причина сега по-скоро търсим какви са потребностите в съответна промишленост и клиенти, които се интересуват от решения и ги построяваме върху нашата платформа ", споделя той.

Според него на HyperAspect не се постанова да търси интензивно клиенти. " По принцип хората, които имат потребност от решение като нашето са доста гласовити, тъй че не ни коства изпитание да достигнем до тях ", споделя Павлов. " Маркетинговата ни тактика сега е по-скоро ориентирана към търсене на чиновници, а не клиенти. Всякакъв напредък за нас е добре пристигнал – и като чиновници, и като доходи ", приключва той. Как се финансира HyperAspect и търси ли външен капитал? Не сме получавали вложения. Нямаме потребност от външно финансиране. Дотук се оправяме задоволително добре със лични старания. Отворени сме към стратегически партньорства, само че те би трябвало да са свързани със тактика, която пък би трябвало да се хареса от целия екип, което е комплицирано.
Как би трябвало да наподобява компанията след три години? След три години ще е добре да сме три пъти по-големи и продуктите ни да са наложени на един или различен пазар. Трудно е да конкретизираме по какъв начин и къде тъкмо, само че желаеме да предлагаме решения тук-там, където няма опция. Разбира се, надявам след три години екипът да е още по-развит.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР