Целта на фонда е да създаде устойчиви бизнеси в Крумовград

...
Целта на фонда е да създаде устойчиви бизнеси в Крумовград
Коментари Харесай

Фондът на "Дънди прешъс металс" отпуска първите субсидии за бизнес в Крумовград

Целта на фонда е да сътвори устойчиви бизнеси в Крумовград

© Цветелина Белутова Фондът за поддръжка и поощряване на микро-, дребен и междинен бизнес в община Крумовград, който златодобивната компания " Дънди прешъс металс Крумовград " сътвори в средата на предходната година, избра първите шест плана, които ще получат финансиране. Те са създадени от 5 компании, като общата сума, която се отпуска, е близо 744 хиляди лева Половината от средствата са грантово финансиране, а останалата част е обезпечен заем, обезпечен от колегата на компанията Райфайзенбанк. Проектите ще доведат до основаване на 17 нови работни места, което е главната цел на фонда. Резултатите демонстрират, че в първия кръг финансиране получават съществуващи компании, които да разширят бизнеса си, въпреки че фондът е отворен и за напълно новостартиращи предприятия.

Зеленчуци и етерични масла

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Два плана ще бъдат финансирани на " Орегано БГ ". Компанията е еднолична благосъстоятелност на Сабахтин Караибрям и е записана още през 2005 година, а оборотът й за 2018 година е 277 хиляди лева Занимава се с произвеждане на етерични масла, а по-късно прибавя към активността си и преправка на зеленчуци, които изкупува от локални производители. В тези две сфери са и финансираните планове. Първият е за разширение на потенциала за произвеждане и разпространяване на продукция от замразени зеленчуци и горски гъби. За задачата компанията ще купи в допълнение съоръжение и ще сътвори 4 нови работни места.

По другия план ще бъде купено в допълнение съоръжение за произвеждане на етерични масла от хвойна плод, вършина, иглолистна вършина и бял риган в дестилерия в село Рогач. Продуктите се употребяват в козметиката, хранителната промишленост и фармацията, като сега компанията работи с дистрибутори на едро в границите на страната. В резултат на разширението компанията ще наеме нови трима души.

Дограма

Финансиране ще получи и " Тим плюс ", която се занимава с продажба, монтаж и сервиз на климатични съоръжения и произвеждане и монтаж на PVC и алуминиева дограма. Компанията е основана през 2015 година и е благосъстоятелност на Владимир Иванов (75%) и Анна Иванова, а приходите й за 2018 година са 57 хиляди лева Проектът на компанията планува увеличение на потенциала за произвеждане на дограма със закупуването на нови машини и съоръжение. Това се чака също да увеличи качеството и да понижи енергийните разноски. Компанията планува да наеме нови четирима души.

Туризъм

" Аргруп Родопи ", която от дълги години ръководи хотел и ресторант в Крумовград, ще получи финансиране за разширение въз основата. Компанията възнамерява да наеме и ремонтира постройка с 15 стаи и да предлага услуги в региона на спортния, планинския, еко- и културно-историческия туризъм. В региона на Крумовград има значими зони за запазване на птиците, светилища и красива природа, които могат да притеглят туристи. Компанията е благосъстоятелност на Ариф Билял, а приходите й за 2018 година са 269 хиляди лева

Транспорт

Компанията " Елит-Транс ", която работи повече от 10 години и предлага транспортни услуги и образуване на екскурзии, ще получи средства за пазаруване на нов 20-местен рейс и съоръжение на център за механически прегледи. Очакванията са това да разшири бизнеса й и да сътвори 2 нови работни места. Фирмата е благосъстоятелност на Асен Казълов, а оборотът й за 2018 година е 395 хиляди лева

Нова услуга

Компанията " Пчеличка - 2015 ", която се занимава с произвеждане на дограма, ремонт на коли и търговия с авточасти, ще вкара напълно нова услуга в общината с финансиране от фонда. Фирмата ще купи съоръжение за автоматизирано пране на килими. В момента сходни услуги се оферират от няколко автомивки в града, само че проектите на " Пчеличка - 2015 " са да предлага взимане на килимите, изпиране, изсушаване и връщане на клиента. Услугата ще може да се предлага целогодишно, без значение от сезона и времето. Проектът планува също създаване на фотоволтаична апаратура, която да обезпечава самостоятелно зареждане на обекта. Ще бъдат открити 2 работни места. Компанията е основана през 2015 година и е благосъстоятелност на Иван и Наско Къркеланови. Оборотът й за 2018 година е 1.5 млн. лева Фондът

Фондът беше основан като част от партньорството на " ДПМ Крумовград ", която от предходната година оперира рудник " Ада тепе " край града, и общината. Целта е да се развие бизнес, който да продължи да работи и след затваряне на мината. Предвижда се през идващите години да бъдат разпределени общо 10 млн. $, половината от които са грант, обезпечен от " ДПМ Крумовград ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР