Целта на експедицията е да се докажат сведенията на Херодот

...
Целта на експедицията е да се докажат сведенията на Херодот
Коментари Харесай

От Варна тръгва международната експедиция с тръстиков кораб

Целта на експедицията е да се потвърдят сведенията на Херодот за комерсиалните контакти сред античен Египет и народите по крайбрежията на Черно море през праисторическата ера. Повече за експедицията ще от репортера ни Ива Георгиева.

Варна

3000 километра би трябвало да измине тръстиковата лодка на АБОРА 4 в идващите 3 месеца.

Плаването ще бъде на борда на 12-метрова тръстикова лодка, която цяло лято екипажът строи в Белославското езеро под зоркия взор на двама боливийци, живеещи покрай езерото Титиката.

Смята се, че племето, към което принадлежат, и до през днешния ден е запазило непокътната от древността техниката за строене на тръстикови лодки. Все отново техни предшественици са основали и тръстиковата лодка, с която световноизвестния откривател на морето Тур Хейердал е прекосил Атлантическия океан преди 50 години.

Днес пък от Варна на борда ѝ ще се качат 12 души от разнообразни страни, измежду които и българин - историкът Теодор Роков от Археологическия музей във Варна. Маршрутът на плавателния съд е Варна - Истанбул - Чанак кале (Троя) - Егейски острови и остров Крит. Стискаме палци на запалените откриватели да завършат сполучливо своето корабоплаване и да се върнат с нови сведения за контактите на нашите предшественици с цивилизациите от Средиземноморието.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР