Целта е засилване на закрилата за жертвите на пътни инциденти

...
Целта е засилване на закрилата за жертвите на пътни инциденти
Коментари Харесай

Европейският парламент с промени при автомобилната Гражданска отговорност

Целта е усилване на закрилата за жертвите на пътни произшествия

Утре на пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург ще бъдат прегледани и гласувани промени в разпоредбите за сключването на автомобилната застраховка " Гражданска отговорност " за усилване на закрилата за жертвите на пътни произшествия. Предложението, импортирано от Комисията, има за цел да промени Директивата за автомобилното обезпечаване (2009/103/ЕО) в пет съответни области: несъстоятелност на застрахователя; уверение за предявени претенции; опасности, произлизащи от ръководството на незастраховани МПС; минимални застрахователни суми и приложно поле на Директиват.

Според систематизирани данни, показани от Екологичен потенциал, пътните катастрофи са взели живота на над 25 000 души през 2017 година, а към 135 000 души са претърпели тежки пострадвания.
В същото време съгласно Асоциацията на европейските органи за регистрация на транспортни средства и водачи ръководството на незастраховани МПС, т.е. придвижването с МПС без наложителна застраховка " Гражданска отговорност ", става все по-голям проблем на територията на Европейски Съюз. Разходите за Европейски Съюз са оценени на 870 млн. ЕUR в предявени искания през 2011 година за целия Европейски Съюз.

Предложени за гласувани промени

Една от измененията се отнася до опцията за инспекции на застраховките. Предложението гласи, че " държавите-членки се въздържат от осъществяване на инспекции на застраховките " Гражданска отговорност " във връзка с транспортни средства, които всекидневно се намират на територията на друга държава-членка или които всекидневно се намират на територията на трета страна и влизат на тяхната територия от друга държава-членка. Новите софтуерни разработки, като да вземем за пример технологията, позволяваща различаване на регистрационния номер, дават обаче опция за дискретно осъществяване на инспекции на застраховките на транспортни средства без тяхното прекъсване и без възпрепятстване на свободното придвижване на хора. Поради това, се споделя в предлагането, " е оправдано да бъдат разрешени такива инспекции на застраховките на транспортни средства, при изискване че те са недискриминационни, нужни и пропорционални, както и че са част от общата система от инспекции на националната територия, които се правят и във връзка с транспортните средства, намиращи се на територията на държавата-членка, извършваща инспекциите, не изискват прекъсване на транспортното средство и биват осъществявани при изцяло ценене на правата, свободите и законните ползи на засегнатите лица ".

Важна смяна ще бъде гласувана и във връзка с лимитите на отговорност . Тестът гласи, че " всяка държава-членка изисква застраховката да бъде наложителна във връзка с следните минимални суми: за телесни увреждания: 6 070 000 ЕUR за произшествие, без значение от броя на потърпевшите, или 1 220 000 ЕUR за пострадал; за имуществени вреди — 1 220 000 ЕUR за рекламация, без значение от броя на потърпевшите. За страните членки, които не са приели еврото, минималните суми се преизчисляват в тяхната национална валута... ". На всеки пет години Комисията ще преразглежда тези предели.

На полемика ще бъде подложен и текст за отбрана на повредените лица при положение на несъстоятелност или липса на подпомагане от страна на застрахователно дружество. Тук смяната гласи, че " държавите-членки основават или дефинират орган със задачата да изплаща обезщетение на повредените лица, чието всекидневно престояване е на тяхната територия ", като оторизираният орган би трябвало да даде отговор по претенцията в период от два месеца след датата, на която повреденото лице я е показало. Текстът се отнася единствено до съответните органи, задължени да изплащат рекламация, само че не и до лицето или лицата, виновни за произшествието.
Промените плануват на лицата, повредени в резултат на ПТП постоянно да се изплаща дължимият размер на обезщетение за претърпени от тях телесни увреждания или имуществени вреди, без значение от това дали застрахователното дружество на виновното лице е платежоспособно, или не. Държавите-членки основават или дефинират орган, който обезпечава в началото погашение на обезщетение в размер, подобаващ минимум на минималните предели на отговорност или на оптималните размери на гаранциите, планувани от държавата-членка, ако те са по-високи. Този орган дава стимулиран отговор на повреденото лице за изплащането на обезщетение в период от три месеца.

Държавите-членки подсигуряват, че потребителите имат безвъзмезден достъп до най-малко един самостоятелен инструмент за съпоставяне, който им разрешава да съпоставят и правят оценка общите цени и цени сред доставчиците на наложителната застраховка. Въпросният инструмент за съпоставяне: е функционално самостоятелен от доставчиците на услуги; оповестява ясно притежателите и операторите на инструмента за сравнение; дефинира ясни, справедливи критерии, на които се основава сравнението; употребява явен и категоричен език; дава точна и настояща информация и показва по кое време е осъществена последната актуализация; е отворен за всеки снабдител на наложителното обезпечаване, който дава съответната информация, и включва необятен набор от предложения, обхващащи забележителна част от пазара, а когато показаната информация не съдържа цялостен преглед на пазара, той дава ясна декларация за това преди проявлението на резултатите. Държавите-членки могат да плануват наказания, в това число санкции, за операторите на принадлежности за съпоставяне, които подвеждат потребителите или не разкриват ясно техните притежатели, както и дали те получават заплащане от всеки снабдител на застрахователни услуги.

За да може такава система да действа, е належащо да има продан на информация сред държавите-членки, с цел да се дава опция за осъществяване на инспекции на автомобилното обезпечаване, даже в случай че транспортното средство е записано в друга страна членка. Този продан на информация, учреден на съществуващата система EUCARIS (Европейската осведомителна система за коли и свидетелства за ръководство на МПС), следва да се прави по недискриминационен метод, защото всички транспортни средства следва да бъдат подлагани на идентична инспекция.

Предложена е смяна и при съхранението на данни . Ако се откри, че транспортно средстдва има застраователно покритие, всички данни, свързани с тази инспекция, следва да се изтрият. Когато системата за инспекция не е в положение да дефинира дали обещано транспортно средство е застраховано, данните следва да се съхраняват единствено за оптимален период от 30 дни или до доказване на годно застрахователно покритие на транспортното средство, според от това кой период от двата е по-кратък. За транспортните средства, за които е открито, че не са обхванати от годно застрахователно покритие, е рационално да се изисква тези данни да се съхраняват до приключването на всички административни или правосъдни процеси и до покриването на транспортното средство от годна застраховка.

Промените уеднаквяват и наличието и формата на удостоверенията за предявени искания във всички държави-членки, с цел да се опрости инспекцията и установяването на тяхната достоверност.

Държавите-членки би трябвало да запазят свободата да одобряват национално законодателство по отношение на системите " бонус/малус ", защото тези системи имат народен темперамент, без никакъв трансграничен детайл, и затова, по силата на правилото на субсидиарност, решенията във връзка с тези системи следва да продължат да се вземат от страните членки.

Държавите-членки подсигуряват съществуването на давностен период от минимум четири години, който се ползва по отношение на дейности, свързани с обезщетение за имуществени и неимуществени вреди вследствие на трансгранични ПТП. Когато използваният за претенцията народен закон планува давностен период, по-дълъг от четири години, се ползва този по-дълъг давностен период.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР