Целта е целодневната организация на обучение да се оптимизира и

...
Целта е целодневната организация на обучение да се оптимизира и
Коментари Харесай

Смесват занималнята с редовното обучение

Целта е целодневната организация на образование да се усъвършенства и да стане по-гъвкава.
Смесен блок от постоянно образование и занималня в границите на целодневната подготовка предлага МОН. Идеята е записана в план за смяна на една от главните наредби в образованието.
Досега децата учеха заран, а следобяд подготвяха уроците си или имаха занимания по ползи.
С новия план обаче те ще могат да учат, да приготвят домашното си незабавно след часа и след това да преминат на различен образователен предмет. Целта е целодневната организация на образование да се усъвършенства и да стане по-гъвкава. Някои от учителите и шефовете твърдо застават зад този план, още повече, че той няма да бъде наложителен, а ще е единствено по решение на педагогическия съвет. Те настояват, че сега целодневната подготовка е едва контролирана, като часовете в занималнята условно са разпределени по този начин - 2 часа за самоподготовка, 2 часа за действия по ползи и 2 часа за спорт. В бъдеще обаче те ще могат да се смесват с постоянните образователни часове, във времето, отредено за тях, ще може да се провежда и образование за превъзмогване на обучителни усложнения, с няколко учители и други екстри.
Много учители и родители обаче са на мнение, че концепцията не е удачна, поради обстоятелството, че много от учениците вървят и на други занимания - езици, спорт или танци отвън учебно заведение. Ако част от образователните им часове се изместят следобяд, те просто няма да имат опция да посещават тези занимания, акцентират родители. Учители пък се тормозят по какъв начин ще бъде оценена финансово спомагателната им претовареност.
Според ръководителя на Съюза на работодателите в системата на националната култура Диян Стаматов смяната е добра и навременна, като самият той ще я тества в своето 119-то учебно заведение още през новата образователна година. " Първите два часа учениците могат да имат български език, след което незабавно да имат час по самоподготовка, в който да упражнят новите познания ", споделя той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР