Целта е откриване на манипулациите и връщане към оригиналаИзкуственият интелект

...
Целта е откриване на манипулациите и връщане към оригиналаИзкуственият интелект
Коментари Харесай

Adobe работи по „вълшебен” инструмент за изображения

Целта е разкриване на операциите и връщане към оригинала

Изкуственият разсъдък може да усили доверието в цифровите медии (снимка: Adobe Blog)

Технологиите за обработка на цифрови изображения са много напреднали, с помощта на софтуерни артикули като Photoshop . Нови принадлежности с изкуствен интелект ( AI) отиват още по-далеч – те разрешават елементарно основаване на подправени фотоси, заместваща тирада във видео и даже измислено държание.

За да разкрият сходни операции, експерти от Adobe и Калифорнийския университет в Бъркли създават AI-базирана система, способна да открива с огромна точност операциите с изображения на хора, направени благодарение на програмен продукт като Photoshop.

Когато излезе през 1990 година, Photoshop беше значима стъпка към „ демократизацията ” на творчеството и самоизразяването. Оттогава софтуерът на Adobe оказа надълбоко влияние върху творчеството и, в по-широк смисъл, върху образната просвета.
още по тематиката
Adobe обаче осъзнава, че потреблението на нейните артикули има и съществени етични последствия. „ Доверието в това, което виждаме, става все по-важно в един свят, където редактирането на изображения е станало вездесъщо – подправените материали са сериозен и все по-належащ проблем ”, споделят от компанията.

Ето за какво Adobe търси виновни способи за внедряване на нови технологии, като изследва по какъв начин изкуственият разсъдък може да усили доверието и достоверността на цифровите медии, отбелязва компанията в блога си.

Проектът MediFor DARPA, спонсориран от Adobe, към момента е в начален етап. Той се състои в образование на ултра-точна невронна мрежа (CNN) да разпознава лица, които са претърпели промени вследствие на операции. Изследователите са основали просторен набор от облици, като написали скрипт на Photoshop, който употребява Face Aware Liquify филтър на хиляди инцидентни фотоси от интернет.

Интересното е, че методът, основан в Adobe, се оказа доста по-съвършен от човешкото око. Ако приблизително хората могат да разкрият операциите с изображения, които употребяват известния способ Face Aware Liquify, единствено в 53% от случаите (т.е. малко повече от инцидентен избор), то логаритъмът, основан на AI, реализира 99%, което е доста добър резултат.

Adobe ще продължи да работи за основаване на нови способи за установяване на операции с изображения, видео, тон и документи. Целта е освен да се дефинират операциите, само че и да се уточни тяхната същина и, в случай че е допустимо, да се анулират направените промени в оригинала.

„ Идеята за основаване на вълшебен повсеместен бутон, който ви разрешава да върнете редактираното изображение до първичния му тип, към момента е надалеч от действителността. Но ние живеем в свят, в който е все по-трудно да се доверим на цифровата информация, която консумираме, и чакам по-нататъшен прогрес в тази област на научните проучвания ”, разяснява откривателят на Adobe Ричард Джан.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР