Целта е от плана да отпадне поетият ангажимент за намаляване

...
Целта е от плана да отпадне поетият ангажимент за намаляване
Коментари Харесай

Гълъб Донев: Следващата седмица ще започнат активните разговори за предоговаряне на Плана за възстановяване

Целта е от проекта да отпадне поетият ангажимент за понижаване на въглеродните излъчвания от произвеждане на електрическа енергия с 40% до края на 2025 година, взимайки изходните равнища от 2019 година, оповестява Българска телеграфна агенция.
Следващата седмица екипът на вицепремиера Атанас Пеканов ще стартира дейните диалози в Брюксел по процедурата за предоговаряне на частта енергетика от Плана за възобновяване и резистентност. Това сподели пред публицисти служебният министър председател Гълъб Донев след форума „ Българската енергетика – Стратегия 2023 – 2053 “, проведен от Министерството на енергетиката.

Не бавим обоснованото предложение да стартираме договарянията с Европейската комисия (ЕК) за предоговаряне на Националния проект за възобновяване и резистентност. Това е процедура, която за първи път ще се извърши в Европейския съюз, акцентира Донев.
Той добави, че нито една друга страна не е декларирала и не е претендирала предоговаряне на части или на целия проект за възобновяване. Така че, ние сега водим диалози с Европейска комисия по процедурата, по която ще стане това предоговаряне, изясни министър председателят.
Това е процедура, по която Европейската комисия и държавното управление на България би трябвало да реализират съгласие и синхрон, сподели още Донев.

Служебният министър председател напомни, че при започване на февруари следва отварянето на REPowerEU - проектът, по който България чака да получи 480 млн. евро за планове, които са ориентирани към енергийния бранш.
Българска телеграфна агенция напомня, че на 12 януари Народното събрание задължи Министерския съвет (МС) да промени Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) в част енергетика. С признатото решение Народното събрание задължава Министерски съвет в период до 31 март 2023 година да предприеме всички нужни дейности, въз основа на смяна в обективните условия, невъзможността на България да извърши поетия ангажимент и за реализиране на целите на проекта REPowerEU да насочи обосновано искане до Комисията, като направи предложение за изменение на Плана за възобновяване и резистентност и да реализира единодушие и предварителна позитивна оценка от Европейска комисия за неговото изменение в няколко раздела.
Целта е от проекта да отпадне поетият ангажимент за понижаване на въглеродните излъчвания от произвеждане на електрическа енергия с 40% до края на 2025 година, взимайки изходните равнища от 2019 година. 
Източник: Българска телеграфна агенция
Следвайте " Гласове " в
 
17 Яну 20238017 Яну 202362217 Яну 20236617 Яну 202346517 Яну 202313717 Яну 2023308КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани10 Яну 2023306211 Яну 2023105216 Яну 2023116328 Дек 2022941
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР