“Целта е да стигнем до стабилно мнозинство в парламента, макар

...
“Целта е да стигнем до стабилно мнозинство в парламента, макар
Коментари Харесай

Светослав Малинов: Ако се стигне до сформиране на правителство, шансът е за третия мандат

“Целта е да стигнем до устойчиво болшинство в Народното събрание, въпреки и фрагментирано с търпимост сред детайлите, за някаква малко по-дълга от 6-месечна вероятност. Ще бъдат изгубени гласоподаватели. Убеден съм, че “Демократична България “ няма да може да просъществува, в случай че сега вземе позиция за съюз или парламентарно болшинство с ГЕРБ. Политическа партия също има твърди позиции. Различието по линия статукво – смяна е доста тежко, гласоподавателите, които желаят смяна, няма да простят на партиите, които сега създадат някакво коалиция, обвързвана с ГЕРБ и Движение за права и свободи. Ако създадат тази неточност, на идващите избори ГЕРБ и Движение за права и свободи ще имат цялостно болшинство. При тази вероятност не мисля, че би трябвало да укоряваме политическите партии, че почитат избора на гласоподавателите си и желаят да оцелеят в някакъв смисъл. Тяхното оцеляване е положително и за партийната система, то не е положително единствено за ГЕРБ и Движение за права и свободи “, сподели в изявление за политологът Светослав Малинов.

“Много е мъчно да свикнем да третираме Българска социалистическа партия като междинна или дребна партия, която не може да задава политическия темп. Едно завоюва левицата през последните трагични за нея месеци – първо, тя не е проблем за коалиране с никого. Второ, тя стана част от силите на смяната, хората я възприемат по този начин “, уточни още той в ефира на “Нашият ден “ и изрази вяра:

“Разчитам, че идващите избори ще бъдат по-прагматично насочени. Самите гласоподаватели ще мислят и за това, за което споделих – за опцията за устойчиво държавно управление, а не просто какъв брой ярки и радикални са нашите политици “.

“Ако се стигне до съставяне на държавно управление, шансът е за третия мандат, за който още не се знае на кого ще бъде даден. Но ми се коства, че първите два – ГЕРБ и Политическа партия – няма да бъдат осъществени, имайки поради доста ясните изказвания на политическите партии сега.

Ситуацията се дължи на няколко фактора, в това число и на гласовете на българските жители, те са разпределени по метод, който оптимално затруднява. Ако упованието е, че всяко държавно управление е по-добро от бързи предварителни избори и тук се бърка. Има държавни управления, които могат да ни отведат до предварителни избори след шест месеца и това да бъде още по-лошо.

Задачата е оптимално сложна. Нещата се тежки както поради външни фактори, по този начин и поради комплицирания избор, който беше даден. Трябва да се внимава, няма ясни отговори. Трябва да се види дали идващите предварителни избори не биха дали по-ясна картина “, показва още той.

Според него “един спор за това кой би трябвало да бъде поканен в Народно събрание и по-скоро дали би трябвало посланиците на Русия и Беларус да бъдат поканени, не беше непотребен. Получи се разминаване крачка напред – две обратно. Можеше да бъде доста по-добре решен въпросът и да не се повдига, а просто да се разгласи, че няма да бъдат канени посланиците на Русия и Беларус. И към този момент тези, които желаят да бъдат поканени, да стачкуват “.

“Зеленски приказва пред няколко международни Народното събрание. Това е предложение, което не звучи неуместно. Друг е въпросът дали в този момент е моментът, имайки поради упованията на българските жители. Появата на Зеленски пред парламентите стана нещо обичайно. Това е нещо, което партиите би трябвало да си решат. Той се появява пред международните парламенти тъкмо тъй като има война. Не виждам проблем да се появи пред нашия парламент, по-скоро имам тактически съображения – дали в този момент е моментът “, показва още Малинов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР