Целта е да се засили връзката между образованието и бизнеса

...
Целта е да се засили връзката между образованието и бизнеса
Коментари Харесай

ТУ-София и КРИБ влизат в стратегическо партньорство

Целта е да се ускори връзката сред образованието и бизнеса

„ Вие подготвяте фрагментите, а ние ги назначаваме и развиваме, и би трябвало да работим дружно в тази посока “, съобщи Кирил Домусчиев (вдясно) на срещата с Георги Михов за сключване на рамково спорамумение сред КРИБ и ТУ-София

Рамково съглашение за стратегическо съдействие подписаха през днешния ден ректорът на Технически университет-София член кор. проф. дтн инж. Георги Михов и ръководителят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев.

Целта на съглашението е да се ускори връзката сред образованието и бизнеса посредством повече взаимни планове, които да намират действителни решения на провокациите както от страна на работодатели, по този начин и от страна на висшето обучение.

„ Проблемите на висшето обучение не са малко. Като стартираме с това, че изпитваме дефицит от финансиране. Срещаме все по-големи компликации при осъвременяването на материалната база в университета. Усеща се и дефицитът на фрагменти в секторите енергетика и машиностроене, които са извънредно значими за България “, съобщи Георги Михов.
още по тематиката
За страдание, ползата на кандидат-студентите към тези специалности е непълен. Ето за какво, съгласно ректора на ТУ-София, е извънредно значимо директното присъединяване на бизнеса в процеса на образование на студентите.

„ Това партньорство ще ни помогне взаимно да вършим по-задълбочен разбор на процесите на пазара на труда, да осъвременяваме материалната база в университета и да приспособяваме обучителните си стратегии в действително време съгласно условията на фирмите за по-голяма успеваемост на бъдещите им фрагменти “, добави той.

Кирил Домусчиев съобщи, от своя страна, че е съпричастен с ролята на Техническия университет – София, освен заради това, че е приключил този университет и е доста удовлетворен от образованието и от знанията, които е получил, с цел да се осъществя. „ Съпричастен съм, тъй като Техническият университет е мястото, където се основават най-търсените инженерни експерти, от които пазарът на труда в България има огромна потребност “, сподели ръководителят на КРИБ.

„ Факт е, че има сериозен дефицит на такива фрагменти и се надявам, че дружно ще продължаваме да убеждаваме обществеността и младежите да се насочват към такива специалности. В промишлеността възнагражденията на инженерните фрагменти порастват и там положителните експерти могат да се осъществят и да получат едно европейско заплащане “, акцентира Домусчиев.

Според него, има доста работа, която университет и работодателска организация могат да свършат взаимно. „ Вие подготвяте фрагментите, а ние ги назначаваме и развиваме, и би трябвало да работим дружно в тази посока. Този растеж на Брутният вътрешен продукт, на промишлеността, на износа, който реализираме през последните години, може да бъде още по-сериозен, в случай че има добре готови фрагменти “, сподели Кирил Домусчиев.

Сътрудничеството сред сътрудниците ще се развива посредством взаимни начинания, свързани със свободни работни позиции и стажове за студенти на ТУ-София в компаниите-членове на КРИБ. Предвижда се и по-голяма интензивност на бизнеса в образователния развой на университета посредством присъединяване на представители на КРИБ и нейни компании-членове в презентации пред студенти, лекции, семинари или други събития, проведени от ТУ-София.

От значително значение са и плануваните взаимни разбори за настоящата обстановка на пазара на труда предвид на потребностите на бизнеса от фрагменти, изключително в браншове, където остро се усеща тяхната липса.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР