Целта е да се отгледат растения, които да устояват на

...
Целта е да се отгледат растения, които да устояват на
Коментари Харесай

Илон Мъск праща канабис в Космоса

Целта е да се отгледат растения, които да устояват на климатичните промени

Някои споделят, че това може би е обичаната задача на Илон Мъск - неговата компания “СпейсЕкс ” ще отнесе канабис при астронавтите на Международната галактическа станция (МКС). Доставката се чака с капсулата “СпейсЕкс Драгън ”, която ще направи идващото си пътешестване през март 2020 година

Ракетите на Мъск вършат вероятен неповторим по рода си опит, движен от американската агротехнологична компания Front Range Biosciences. Наскоро компанията разгласи желанията си да изпрати в Космоса растителни култури коноп - законния тип канабис с ниски равнища на психотропното вещество THC. Освен канабис на МКС ще бъде доставено и кафе.

Експериментът ще разреши на учените да схванат по-добре по какъв начин растенията се оправят със напрежението от галактическото пътешестване и ще сложи основата за напълно нова област на проучване за компанията и цялата промишленост. Това е една от първите стъпки към утрешното междузвездно утринно кафе.

Компанията обаче акцентира, че галактическите растения може да имат приложения и на Земята. Екипът се надява, че резултатите ще им оказват помощ да отгледат по-устойчиви култури, които да оцелеят в засегнатите от изменението на климата региони.

Самият Илон Мъск пък бе остро подложен на критика от НАСА предходната година, откакто пуши марихуана по време на подкаст предаването на американския комедиант Джо Роган. Шоуто беше снимано в Калифорния, където канабисът е законен. Космическата организация изрази съществени опасения по въпросите на сигурността и дали това е уместно държание.

Скоро обаче МКС ще получи своя лична партида коноп - този път в името на науката. Експериментът цели още да ревизира дали растенията ще мутират и ще се трансформират генетично в среда с нулева гравитация.

Веднъж отишли там, културите ще останат в развъдник за 30 дни. През този интервал конопът ще бъде следен на място от астронавтите и отдалечено от Университета на Колорадо. След това културите с канабис ще бъдат върнати на Земята. Специалисти ще проучат какъв резултат, в случай че има подобен, са оказали галактическото лъчение и микрогравитацията върху генната експресия на конопа.

“Има просвета, която поддържа теорията, че растенията в Космоса изпитват разновидности. Това е опция да се види дали тези разновидности се задържат след връщането на растенията на Земята и дали има нови търговски приложения ”, съобщи шефът на Front Range Biosciences Джонатан Воут. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР